IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Община Варна
14:20 | 29 юни 2022
Обновен: 06:03 | 21 май 2024

Тубдиспансерът с открито писмо до жителите на Варненска и Добричка области

Медиците обвиняват ОбС - Варна, за това, че решението за неотпускане на средства за лечебницата е политическо

По материала работи: Ставри Таргов
Тубдиспансерът с открито писмо до жителите на Варненска и Добричка области

До ИА"Черно море" дойде електронно писмо от персонала на Специализираната болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания във Варна. Ето както се казва в него, без редакторска намеса:

Драги жители на Варненска и Добричка област,

Обръщаме се към вас като наша последна надежда за подкрепа в борбата за съществуването на единствената туберколозна болница и на единствената микробиологична лаборатория във Варненска област за диагностика на туберкулоза – „СБАЛПФЗ – Варна“ ЕООД /бившия Тубдиспансер във Варна/.

Нейн принципал е Община Варна. Сагата с ненавременното финансиране от страна на местната власт продължава вече 7 – 8 години.

От десет месеца не сме получавали своите заплати. Поставени сме на ръба на своето лично физическо оцеляване. Това е и причината единственият пулмолог, работещ в момента в лечебното заведение – д-р Русева и две от медицинските сестри само след броени часове да напуснем своите работни места. Това ще доведе до саморазпускане на поликлиниката, тъй като няма да има кой да се грижи за пациентите.

Смятаме, че решението на ОбС-Варна, да не бъдат отпускани никакви средства на „СБАЛПФЗ – Варна“ ЕООД  /бившия Тубдиспансер/ до този момент за 2022 г. е политическо. Сигнализирахме Министерство на здравеопазването, Омбудсмана на Република България и всички други отговорни институции.

От МЗ в лицето на министър Асена Сербезова са изпратили официално искане до Община Варна да изпълни своите задължения като принципал. Освен това беше увеличена и субсидията от страна на държавата, но тя не е достатъчна за покриване на нуждите на болницата.

 В момента задълженията за заплати са 516 000 лв с включени осигуровки и още 135 000 лв други задължения, от които 65 000 лв. за електроенергия. Тези задължения са трупани в продължение на десет месеца. Това се дължи на порочната практика на местната власт да прехвърлят задължения от една година за следващата. Въпреки това бюджетът на Община Варна за тази година е рекорден – около 648 млн.лв.

За нас няма друго обяснение и причина за ликвидирането на болницата от страна на общинската власт освен политически мотив.

Молим всички жители на Варненска област да заявят своята позиция относно ликвидирането на „СБАЛПФЗ-Варна“ ЕООД, /бивш Тубдиспансер във Варна/, писмено на официалните имейли на Община Варна и на председателя на ОС Тодор Балабанов - adm_obsluzhvane@varna.bg и tbalabanov@varna.bg.

 Настояваме да ни бъдат изплатени дължимите заплати.

 Настояваме да ни бъде предложена от местната власт сигурна перспектива за бъдещето развитие на „СБАЛПФЗ-Варна“ ЕООД /бивш Тубдиспансер във Варна/, а не за неговото принудително закриване!", завършва откритото писмо.

Коментари

Новини Варна