IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
16:20 | 14 юни 2022
Обновен: 01:32 | 18 април 2024

Дърпат шалтера на Тубдиспансера във Варна

Лечебното заведение дължи 65 000 лв. за ток, медиците пък са без заплати от година

По материала работи: Ставри Таргов
Дърпат шалтера на Тубдиспансера във Варна

Сериозен проблем в Специализираната белодробна болница във Варна. Много от работещите там ще напуснат работа от 20 юни. Причината - не са получавали заплати от близо година. Лечебното заведение може да остане и на тъмно заради натрупани задължения от 65 хиляди лева.

Задълженията към персонала за заплати са над 580 000 лева. В болницата и стационара към нея работят 30 души. Те са пенсионери, тъй като младите специалисти не се задържат дълго без заплати.

Много от работещите в болницата са решили да излязат в отпуск от 20 юни, и ако не получат поне част от дължимото възнаграждение казват, че няма да се върнат на работа.

"Просто нямаме сърце да го направим, но като виждаме, че никой не ни обръща внимание. Мислим, че, ако напуснем, някой ще ни обърне внимание и ще се оправят нещата", заяви д-р Нина Русева от Специализирана болница за активно лечение по пневмо-фтизиатрични заболявания - Варна.

"Досега ние стояхме заради самите пациенти, защото сме дали клетва. В момента съм в такава ситуация, че не мога да си мотивирам хората да работят, след като 10 месеца няма заплати", допълни Йорданка Славова, главна медицинска сестра в Специализирана болница за активно лечение по пневмо-фтизиатрични заболявания - Варна.

От енергодружеството са изпратили предупредително писмо до болницата, че ще спрат тока, ако сметката не бъде платена до петък. Според управителя на здравното заведение задълженията се трупат, тъй като за лечението на болните от туберкулоза не се отпускат достатъчно пари.

"Нужните ни пари са 90 лева за болен на ден, сега получаваме 62 лева", каза още доц. д-р Христо Ганчев, управител на Специализирана болница за активно лечение по пневмо-фтизиатрични заболявания - Варна.

От болницата настояват за незабавна помощ от държавата и от Общинския съвет във Варна, тъй като лечението на болните не може да бъде спряно, съобщава БНТ.

Коментари

Койчо ( преди 1 година )
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна