IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
10:15 | 6 август 2022
Обновен: 13:12 | 25 април 2024

Румънци дойдоха на почивка във Варна, тръгват си без колата

Семейната KIA е открадната от комплекс на сп. "Почивка"

По материала работи: Слав Велев
Румънци дойдоха на почивка във Варна, тръгват си без колата

Семейство румънски туристи дойдоха на почивка във Варна, където им откраднаха колата. Те са били настанени в комплекс в кв. "Бриз", на адрес бул. „Княз Борис I” 133. Именно от там е открадната колата в нощта на 4 срещу 5 август. Автомобил е бял цвят, марка КИА СОРЕНТО, година на производство 2019 г., румънски регистрационен номер ВН-99-ТНТ (VN-99-TNT). Запознати с проблема на семейството издирват колата в социалните мрежи. Всеки който има информация за автомобила, може да се свърже с Cătălina Alexandra във Фейсбук.

По информация на полицията кражбите от и на коли зачестяват не само във Варна, но и в цяла България. Освен това в интернет е пълно с клипове за отключване на автомобили, особено от марките Hyundai и Kia.

Кражбите на определени модели са се увеличили драстично, особено в САЩ. През последните месеци в TikTok и YouTube се появиха голям брой видеоклипове, които показват как лесно може да се откраднат автомобили от двете марки, стига те са няма имобилайзери на двигателя.

Според органите на реда, определени модели на Hyundai и Kia са нарочени от крадците, тъй като нямат имобилайзери на двигателя. До двете компании дори беше изпратено писмо, в което се настоява да направят промени в механизмите за защита на техните автомобили. От Hyundai и Kia отговориха, че са наясно с увеличаването на кражбите и отбелязаха, че всички настоящи модели от 2022 г. вече са оборудвани с имобилайзери на двигателя.

Според шефа на полицията в Гранд Рапидс - Ерик Уинстрьом, по-голямата част от замесените в кражбата на модели на Hyundai и Kia са непълнолетни. Съответно, те не носят отговорност и биват освобождавани от ареста, след което се връщат на улицата и правят същото.

Коментари

Новини Варна