IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
11:15 | 6 август 2022
Обновен: 17:51 | 20 февруари 2024

Съкратиха срока на антиковид мерките във Варна наполовина

Според новата заповед ограниченията ще са в сила до 19 август, а не до края на месеца

По материала работи: Слав Велев
Съкратиха срока на антиковид мерките във Варна наполовина

Регионална здравна инспекция във Варна съкрати срока на антиковид мерките наполовина. Това стана с нова заповед за мерките за ограничаване разпространението на вируса, с която се отменя срокът от предходната заповед, издадена на 27 юли, по силата на която ограниченията трябваше да са валидни до 31 август.

В актуалната заповедт срокът за въвеждане на мерките е от 8 до 19 август.

Причина за промяната е подобряването на епидемичната ситуация в областта, уточняват от РЗИ Варна.

Срокът беше коригиран и за София само преди дни.

Мерките, посочени в заповедта от 5 август, са следните:

1. Всички лица, когато се намират в закрити места, които са достъпни за гражданите и/или са предназначени за обществено ползване, в т.ч. лечебни заведения, аптеки, оптики, специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни, административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, търговски обекти, търговски обекти разположени в търговски комплекси и търговски комплекси тип МОЛ, транспортни средства за превоз на пътници, железопътни и морски гари, автогари, летища са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба.

2. Изключение от задължението се допуска за:

а) персонала и клиентите в ресторанти, заведения за бързо обслужване (снек барове, закусвални, заведения за бързо хранене, бистра), кафе-сладкарници, питейни заведения и барове;

б) спортуващите на закрито за времето на физическата дейност;

в) участниците в конгресно-конферентни мероприятия, брифинги,

пресконференции и семинари по време на изказване (лекция, презентация и др.) при

спазване на физическа дистанция от 1,5 м. от останалите участници;

г) участниците (водещи и гости) в телевизионни предавания при спазване на

физическа дистанция от 1,5 м. от останалите участници;

д) децата до 6 годишна възраст.

3. Всички лица, които не са от едно семейство/домакинство, когато се намират на открити обществени места, на които има струпване на хора, да спазват физическа дистанция от 1,5 м.

4. Всички работодатели и органи по назначаване организират провеждането на противоепидемични мерки в работните помещения, както следва:

а) редовно проветряване и дезинфекция

б) недопускане до работните помещения на лица с прояви на остри респираторни болести (повишена температура, главоболие, хрема, кашлица, затруднено дишане и други);

в) инструктаж на персонала за правилна хигиена на ръцете и осигуряване на сапун и вода и дезинфектант;

г) създаване на организация, която да осигури физическа дистанция между лицата най-малко от 1,5 м, а при невъзможност – носене на защитна маска за лице.

5. При непосредствено обслужване на клиенти, изискващо разстояние по-малко от 1,5 метра, е задължително използването на защитна маска за лице. По изключение се допуска обслужване на клиенти без защитна маска за лице, когато са осигурени механичнипрегради от стъкло или друг прозрачен материал, позволяващ влажно почистване или дезинфекция.

6. При възможност и по преценка работодателите и органите по назначаване да създават възможност за работа в дистанционна форма (надомна работа/работа от разстояние) или установят работно време с променливи граници или работа на смени, в т.ч. ограничаване на несъществени контакти на работните места.

7. Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват обекти с обществено предназначение, търговски или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, както и за организаторите на масови мероприятия, независимо от техния характер, освен мерките по т. 4–6, прилагат и следните противоепидемични мерки:

а) организират дейността си по начин, който осигурява спазването на дистанция най-малко от 1,5 м между лицата, на които се предоставят съответните услуги в помещенията и прилежащите към тях площи на открито;

б) осигуряват дезинфектант за ръце на входа на обекта;

в) поставят на видно място информационни табели или информират по друг начин потребителите на услуги за задължението за спазване на физическа дистанция, хигиена на ръцете и носене на защитни маски на лицето при посещението на съответния обект.

8. Лицата, предоставящи административни и други услуги на граждани, да използват средствата на информационните и комуникационните технологии и при възможност да предоставят съответните услуги в електронна среда.

9. Провеждане на засилен сутрешен филтър в детски заведения за недопускане на деца с клинични симптоми за COVID-19, както и за други остри заразни болести.

10. Провеждане на ежедневен филтър в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни за наличие на потребители и персонал с клинични симптоми за COVID-19 и отстраняване на персонала от работа до установяване на диагнозата и клинично оздравяване.

11. Ограничаване на свижданията в лечебни заведения за болнична помощ и в хосписите. Допускат се само свиждания при пациенти с престой над 5 дни - по преценка на лекуващия лекар относно здравословното състояние на пациента и риска от заразяване с COVID-19.

12. В специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни се допускат посещения на външни лица по изключение и по преценка на директора на институцията при спазване на въведените противоепидемични мерки за спазване на физическа дистанция от 1,5 м и носене на защитна маска за лице. Ограничението не се отнася за контролните органи при осъществяване на контролната им дейност.

Коментари

Новини Варна