IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
15:45 | 8 август 2022
Обновен: 08:27 | 28 март 2024

Безплатно извозват едрогабаритни отпадъци във Варна 15 пъти не месец

Не е разрешено поставянето до кофите на печки, климатици, хладилници и др.

По материала работи: Слав Велев
Безплатно извозват едрогабаритни отпадъци във Варна 15 пъти не месец

Снимка: Черно море/АРХИВ

15 пъти месечно специализирани автомобили на сметопочистващите фирми извършват транспортиране на едрогабаритни отпадъци /ЕГО/ до 1,5 м3, поставени до съдовете за битови отпадъци. Гражданите могат да изхвърлят шкафове, дивани, матраци, фотьойли, кресла, столове, маси, мокети, килими и др. Необходимо е едрогабаритните отпадъци да бъдат поставени един ден преди графика за съответния район. При по-големи количества отпадък обаче е необходимо да бъдат предадени на лицензирана фирма за транспортирането им до депото в с. Въглен, съобщават от дирекция „Eкология и опазване на околната среда“ към Община Варна.

Не е разрешено поставянето до кофите за смет на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване (печки, климатици, хладилници и др.). Същото може да бъде предадено безвъзмездно на оползотворяваща организация, с която Община Варна има сключен договор, чрез подаване на заявка на тел. 080014100, като след включване в графика отпадъка ще бъде взет от дома на гражданите. Забранено е и да се изхвърлят строителни отпадъци – този вид отпадък задължително е необходимо да се предаде на лицензирана фирма.

При констатирани нарушения ще се съставят актове по Закона за управление на отпадъците от инспекторите от екологичен контрол от администрацията и районните кметства, като санкциите за физическо лице са в размер от 300 до 800 лв., а за юридическо лице от 1400 до 6000 лв.

Графиците може да изтеглите и на официалния сайт на Община Варна, www.varna.bg, раздел „Администрация“ → „Обща администрация“ → Дирекция „Екология и опазване на околната среда“ → „Околна среда“ → „Отпадъци“ → Едрогабаритни отпадъци
https://varna.bg/bg/1322

Извозването на едрогабаритни отпадъци ще се извършва по предварителна заявка на тел. 052/820-152, съобразно дните по приложения график.

Коментари

Новини Варна