IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Новини Варна
15:00 | 8 август 2022
Обновен: 00:18 | 23 април 2024

Фирмата за боклука във Варна обжалва глобите, не иска да плаща над 100 бона по общински актове

Общината иска коригиране на дневната квота за депониране на сметището във Въглен

По материала работи: Слав Велев
Фирмата за боклука във Варна обжалва глобите, не иска да плаща над 100 бона по общински актове

Над 100 хиляди лева глоби са наложени до момента на сметопочистващата фирма във Варна заради кризата с боклука. Това каза в предаването "Новият ден" в ефира на Радио Варна председателят на комисията по благоустройство и комунални дейности към Общински съвет-Варна Христо Атанасов. Той уточни, че от фирмата са обжалвали санкциите.

"Както виждате, глобите не решават проблема. Фирмата трябва да си свърши работата, която е по договор", коментира Атанасов.

Христо Атанасов недоумява защо собственикът на фирмата, отговаряща за сметопочистването и сметоизозването на отпадъците във Варна не е уважил поканата да присъства на комисиите към Общинския съвет.

"Екологът, когото той изпраща, не може да ни даде конкретни отговори и да се ангажира със срокове за решаването на проблема", каза още Христо Атанасов. 

Според него, прекратяването на контракта между Община Варна и сметопочистващата фирма е част от решението за излизане от кризата, но допълни че това може и да доведе и до нейното задълбочаване.

"Ако всички варианти са изчерпани, тогава може и да се прекрати договора. Дотогава обаче, трябва да се използват всички възможности", категоричен беше Атанасов.

Христо Атанасов подчерта, че Общинският съвет не е провеждал процедурата и не е подписвал контракта с фирмата.

"Общинската администрация и кметът имат основната задача да решат този проблем", поясни още той.

Председателят на комисията по благоустройство и комунални дейности е на мнение, че отговорността за излизане от кризата с боклука е споделена между сметопочистващата фирма, общинската администрация и гражданите.

Предприети са и действия за коригиране на квотата на Община Варна за сметището във Въглен, която е 50 тона на ден.

Целият разговор чуйте ТУК

Коментари

Новини Варна