IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новини Варна
14:30 | 5 август 2022
Обновен: 21:15 | 17 април 2024

Два камиона боклук на ден може да депонира Варна във Въглен

Съветниците дадоха зелена светлина на „Плана за действие за зелен град“

По материала работи: Слав Велев
Два камиона боклук на ден може да депонира Варна във Въглен

Снимка: Черно море/АРХИВ

Оживени дебати предизвика темата за сметопочистването и сметоизвозването по време на днешното заседание на ПК „Благоустройство и комунални дейности“ към местния парламент във Варна. Пред съветниците бяха поставени най-честите проблеми, които се наблюдават през последните месеци. Според Тодор Колев – директор на дирекция „Екология“ въпреки множеството санкции към сметопочистващата фирма, много от клаузите по договора не се изпълняват.

Друг проблем, който той отбеляза е намалената квота за прием на отпадъци в депото в Аксаково. „В момента можем да предаваме до 50 тона на ден, което е два камиона и е крайно недостатъчно“, добави той. По данни от ресорната дирекция във Варна генерирането на отпадъците е завишено с 30% спрямо миналата година. „

Това означава, че за същия период миналата година, сме имали 7-8 хиляди тона на месец, а сега те са 12 хиляди тона“, обяви Колев.  Ивайло Маринов – кмет на район „Аспарухово“ подробно обрисува проблемите с чистотата, с които ежедневно се  сблъскват. Според него не достигат хора за ръчно почистване на улиците, миенето се извършва в малките часове на нощта и не може да бъде контролирано качеството и честотата на изпълнението му, необходима е подмяна на съществуващите съдове за отпадъци.

Съветниците отправиха остри забележки към представител на почистващата фирма и за липсата на служители, които да събират разпилените отпадъци около контейнерите тип  „NORD“ след се разтовари боклука от тях.  Председателя на ПК „Благоустройство и комунални дейности“ – Христо Атанасов изиска от дирекция „Екология“ седмични справки за проведените проверки по сметопочистването, както и за предписанията и санкциите, които са наложени на фирмата изпълнител. Според него това ще даде по-точна представа за извършената работа и от страна на администрацията, и от сметосъбиращата фирма.

По предложение на Николай Капитанов бе решено, чрез администрацията на Община Варна, да бъдат уведомявани домоуправителите на етажната собственост за графиците за разполагане на съдове за едрогабаритни отпадъци. Като аргумент той изтъкна, че това би улеснило гражданите и би предотвратило отчасти появата на локални микросметища“.

Съветниците от ПК „Благоустройство и комунални дейности“ дадоха зелена светлина на „Плана за действие за зелен град“ . Той е разработен като част от Програмата за зелени градове. В него са заложени действия, с които да се преодолеят ключови екологични предизвикателства и да се реализира дългосрочната визия на града за устойчивост. Чрез него ще се стимулират публичните и частни зелени инвестиции и ще се насърчи прилагането на екологосъобразни практики. Наред с това той предоставя допълнителни ползи, свързани с подобряване на общественото здраве, икономическите възможности и достъпа до общински услуги. Част от действията, заложени в Плана са чиста и устойчива енергия, управление на водния цикъл, ефективни и устойчиви сгради и устройствено планиране, практики за прилагане на кръговата икономика в областта на отпадъците и нисковъглероден транспорт. Стратегическите цели в него са за период от 10 до 15 години, а средносрочните за период от 5 до 10 години. Всяка от тях е съобразена със съществуващите общински, регионални и национални стратегии и е в подкрепа на усилия на Община Варна да подобри състоянието на околната среда в града.

Коментари

Новини Варна