IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
14:45 | 16 август 2022
Обновен: 02:15 | 23 март 2024

Варна с 10% ръст на сделките с имоти. Българинът с мерак към селските къщи

Купувачите на имоти не са концентрирани само в най-големите градове

По материала работи: Слав Велев
Варна с 10% ръст на сделките с имоти. Българинът с мерак към селските къщи

Сделките с имоти във Варна нараснаха с 10,6% през второто тримесечие на 2022 г. спрямо същия период на миналата година, показват данни на Агенцията по вписвания. От април до юни 2022 г. са вписани 4328 продажби на имоти във Варна, при 3914 година по-рано. Реализираните сделки с имоти в морската столица са и с над 32% повече спрямо същия период на предкризисната 2019 г., когато страната още не беше засегнат от пандемията. Оказва се, че пазарът на имоти във Варна продължава да се развива отлично. Спрямо предходното тримесечие ръстът на сделките в морската столица е с близо 25%.

Ситуацията на пазара на имоти в София е подобна. За едно тримесечие вписаните сделки с имоти в столицата са 9763. Това е увеличение с повече от 34% спрямо предходното тримесечие и с 0,3% спрямо същия период на миналата година, когато отчетените продажби на жилища са 9736. Ръстът на сделките спрямо предкризисната 2019 г. е с над 27%. Толкова много продажби в София през тримесечието не са реализирани през последните 13 години. Повече сделки е имало само през 2008 г., по време на имотния бум, точно преди световната финансова криза да достигне България, пише "Труд".

За увеличението на сделките допринася фактът, че продажбите “на зелено” се регистрират в Агенцията по вписвания при окончателно завършване на сградата и прехвърляне на собствеността на апартамента. Затова част от сключените по-рано сделки са вписани през второто тримесечие на годината. Въпреки това обаче, отчетеният ръст на продажбите показва, че ниските лихви, високата инфлация и Covid-19 повишават желанието на хората да придобият по-голям и уютен дом, както и да инвестират спестяванията си в имоти.

Общо за страната през второто тримесечие са регистрирани 63 928 продажби на имоти. Това е увеличение с 4,3% спрямо същия период на предходната година, когато са вписани 61 289 сделки. Спрямо предходното тримесечие ръстът на регистрираните сделки е с над 30 на сто.

Една от причините за ръста на сделките с имоти е, че след като много хора дълго време си останаха у дома, осъзнаха, че имат нужда от по-просторен апартамент. Други пък се насочиха към покупка на селски къщи, където да могат да отидат през уикенда със семейството си. Много хора купуват имоти и като инвестиция, защото искат да предпазят парите си от високата инфлация. Така кризата, породена от Covid-19, и бързото покачване на цените дори имат положително влияние върху пазара на имоти, като нараства търсенето в различни сегменти - на къщи извън големите населени места и на ваканционни имоти.

Нараства интересът към селските къщи, затова увеличение на сделките има не само в големите, а и в по-малки населени места.

Има голяма разлика по отношение на движението на пазара на имоти в различните градове на страната. Регистрираните сделки в службите по вписванията през тримесечието в 15 града са с над 20% повече спрямо същия период на миналата година. Това показва, че в тези населени места купувачите са много активни.

На първо място по ръст на продажбите е службата по вписванията в град Несебър. Регистрираните там сделки с жилища са 2915 за тримесечието, което е увеличение с 87,6% на годишна база. Основната причина за това е желанието на много българи да имат собствен дом до морето, както и разпродажбата на имоти от руснаци. На второ място е Царево, където ръстът на продажбите на имоти е с 34,2%, а реализираните сделки са 432. На следващите места в класацията са два града, които предлагат чудесни възможности за втори дом - Смолян (33,8% ръст и 297 сделки) и Севлиево (32,3% увеличение и 418 сделки).

След това са няколко града с много близък резултат - Балчик (30,5% ръст и 381 сделки), Мадан (29,8%) и Чепеларе (27,1%). Топ десет се допълва от Омуртаг (26,2%), Момчилград (25,8%) и Златоград (+22,2%).

Освен във включените в топ 10, в службите по вписванията в още 5 града ръстът на регистрираните продажби на имоти е с над 20%. Това са Сливница (22,18%), Кърджали (22,1%), Средец (21,6%), Велики Преслав (22,1%) и Дулово (20,7%). До голяма степен това се дължи на нарасналия интерес към къщи по-близо до природата, заради желанието на хората да се отдалечат от големите градове.

В Пловдив регистрираните продажби на имоти през тримесечието са 5079, което е с 3,8% повече спрямо същия период на миналата година, когато са вписани 4892 сделки. В Бургас сделките с имоти са 2259, което е ръст с 10,5% на годишна база. Оказва се, че пазарът на имоти е активен, както в най-големите градове на страната, така и в по-малки населени места.

Купувачите на имоти не са концентрирани само в най-големите градове. Много активен е пазарът в района на Русе.

Най-много сделки с имоти има в София. Но и в други градове на страната пазарът на имоти е много активен. В службите по вписванията в 10 града са регистрирани по над 1000 сделки за едно тримесечие, показват данни на Агенцията по вписвания за периода април-юни. Това са София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Несебър, Пазарджик, Плевен и Ямбол.

В службите по вписванията в общо 20 града сделките са над 500 в рамките на три месеца. Това показва, че купувачите не са концентрирани само в най-големите населени места.

Тенденция на пазара от 2020 г., която продължава и сега, е търсенето на селски къщи. Много хора избират селски имоти, които са сред природа. Търсят както готови къщи, които не се нуждаят от сериозен ремонт, така и по-евтини къщи с по-ниска цена, които се нуждаят от реновиране. Предимство имат къщите, до които има хубав път, както и тези, които са близо до по-голям град. Нарасна интересът и към ваканционни имоти край морето или в планината.

В София са сключени 15,3% от всички сделки с имоти през второто тримесечие на годината, показват данни на Агенцията по вписвания. На второ място е Пловдив с дал от 7,9% от всички сделки в страната. Ако добавим и Варна с 6,8% от сделките, се оказва че 30% от всички продажби на имоти са в трите най-големи града.

Коментари

annybody ( преди 1 година )
"Пропускате" да отбележите, че почти всички купувачи на селски къщи вече притежават апартамент в града, където смятат да отседнат за постоянно, след като децата им имат нужда от подходящо образование и медицинска грижа.Логично е да се предположи, че селската къща всъщност е лукс, а не тенденция за връщане към нелекия живот на село.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна