IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Новини Варна
15:00 | 22 август 2022
Обновен: 12:48 | 29 март 2024

Забраняват ли тротинетките в пешеходните зони на Варна?

Само за последните месеци сериозно пострадали са 13 души

По материала работи: Слав Велев
Забраняват ли тротинетките в пешеходните зони на Варна?

Зачестяват инцидентите с тротинетки във Варна. Само за последните месеци сериозно пострадали са 13 души, което подтикна група общински съветници да внесат предложение в местния парламент за ограничаването на тротинетки в паркове и пешеходни зони, предава БНТ.

Отнемане на предимство и движение с несъобразена скорост са най-честите нарушения, допускани от движещите се с тротинетки. Освен това индивидуалното превозно средство трябва да е в пълна изправност, категорични са специалистите.

"Трябва да има изправни спирачки, на следващо място механичен или електронен звънец и да няма друг звуков сигнал, да има устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред, както и устройство за излъчване на червена светлина отзад", заяви Драгомир Ганчев, старши инспектор, началник на група "Пътен контрол", сектор Пътна полиция-Варна.

Всеки, който кара електрическа тротинетка, когато спре на светофар, става пешеходeц. Много често инцидентите стават на пешеходни пътеки или в Морската градина във Варна.

Ето защо група общински съветници внесоха предложение в местния парламент за ограничаването на тротинетките в парковете и пешеходните зони, както и нова регулация за тяхното движение.

"Където ясно да се знае къде могат да се движат те, така че да не застрашават деца, възрастните хора, които се разхождат на територията на парка, да бъдат по-спокойни, да се намали рискът", допълни Руслан Влаев, общински съветник.

Предложението на общинските съветници ще бъде разгледано на сесия на Варненския общински съвет най-рано в средата на септември. Дори и да бъде прието, остава отворен въпросът кой ще осъществява контрола и какви ще са санкциите за хората, които използват тротинетки и не се съобразяват с гласуваните ограничения.

Коментари

Новини Варна