IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новини Варна
15:15 | 1 ноември 2022
Обновен: 23:57 | 25 март 2024

Апелативният съд отказа домашен арест на двама задържани с наркотици

Лазар бил спипан с над 42 гр. марихуана, а Цонко с близо 90 гр. трева и над 5 гр. кокаин

По материала работи: Слав Велев
Апелативният съд отказа домашен арест на двама задържани с наркотици

Апелативен съд – Варна отказа да определи по-лека мярка за неотклонение на двама мъже, обвинени в държане на високорискови наркотици. Варненският окръжен съд е задържал под стража Цонко И. и Лазар Л., но те обжалваха постановените определения. 

Лазар Л. е привлечен към наказателна отговорност за държане с цел разпространение на 42,75 грама марихуана. На Цонко И. е повдигнато обвинение за това, че държал с цел разпространение 88,56 грама марихуана и 5,085 грама кокаин, както и за това, че разпространил на друг мъж 0,37 грама кокаин.

Адвокатите на двамата считат, че може да им се въздейства и с по-лека мярка за неотклонение, каквато е домашният арест с електронно наблюдение. Втората по тежест мярка за процесуална принуда ограничава свободното придвижване, гарантира социалната изолация и елиминира рисковете от укриване и извършване на престъпление, твърди защитата. Представителят на Апелативната прокуратура смята, че са събрани достатъчно доказателства, че двамата са извършили тежките умишлени престъпления, в които са обвинени. Обществената опасност на деянието обосновава опасността да се укрият или извършат престъпление.

Варненският апелативен съд намери за неоснователни жалбите на двамата задържани. Съдебният състав припомни, че те са обвинени в тежко умишлено престъпление, което се наказва с лишаване от свобода от 2 до 8 години и глоба от 5 000 до 20 000 лв.

Събраните доказателства водят до възникването у съда на изискваното от закона основателно подозрение за съпричастността на Цонко И. и Лазар Л. В тази насока са свидетелските показания, протоколите за извършените обиски, претърсвания и изземвания, изготвените експертни справки на иззетите вещества, събраните данни чрез използвани специални разузнавателни средства. От всички тях макар и в тази начална фаза на разследване може обосновано да се предположи, че двамата мъже са причастни към вменените им във вина деяния. Въззивната инстанция прие, че е реален рискът те да извършат престъпление при по-лека мярка за неотклонение. До този извод води информацията, събрана включително със специални разузнавателни средства, за организацията, създадена от обвиняемите за разпространение на наркотици.

За Цонко И. Апелативният съд подчерта, че в кратък период е извършил няколко правонарушения. Той е бил осъждан и впоследствие реабилитиран, но постъпките му се вземат предвид като характеристични данни за личността му.

Горните аргументи обосноваха извода на Апелативен съд – Варна, че няма основание мярката за неотклонение на двамата задържани под стража да бъде променяна.

Определенията на настоящата инстанция са окончателни и не подлежат на обжалване.

Коментари

Новини Варна