IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
14:45 | 9 ноември 2022
Обновен: 23:45 | 19 април 2024

Варненските полицаи отдадоха почит на младши инспектор Петър Бъчваров

Задържаните за убийството на граничаря са братя, вътрешният министър коментира поисканата му оставка

По материала работи: Слав Велев
Варненските полицаи отдадоха почит на младши инспектор Петър Бъчваров

Снимка: Фейсбук/БНР - Радио Варна

С минута мълчание и включени сирени и светлини на полицейските автомобили служителите на Областната дирекция на МВР във Варна почетоха паметта на загиналия си на границата колега Петър Бъчваров. Те излязоха пред сградата на ОДП.

С едноминутно мълчание да почетем младши инспектор Петър Бъчваров, който с гърдите си защити държавната граница на България. Името му се нарежда до имената на стотиците граничари, дали живота си за защита на родината, каза старши комисар Атанас Михов-директор на ОДП- Варна, предаде Радио Варна.

Ние постоянно сме изложени на риск, такава е нашата професия, и се мъчим по всякакъв начин да подготвяме нашите служители да бъдат изправени срещу това предизвикателство, коментира още той. Има достатъчно предпазни средства и защитна екипировка, но в патрулната дейност не може постоянно да се носят каски, посочи Михов и допълни, че винаги има готовност да бъдат оборудвани служителите при необходимост.

Двамата турски граждани, задържани за убийството на Петър Бъчваров, са братя. Те не са се опитвали да преминат браздата, а са причаквали други техни "жертви", каза вътрешният министър Иван Демерджиев като допълни, че не може да даде още подробности, за да не пречи на разследването, предаде БНТ.

Младши инспектор Петър Бъчваров е застрелян от турска територия с ловна пушка. Гилзите, намерени на българска територия, са от автоматичното оръжие, с което военнослужещия от граничния патрул е отговорил на огъня.

След поклонението пред убития полицай в Елхово, Демерджиев коментира, че не може проблемите, натрупани в "Гранична полиция" от 10 години – намаляването на щата, изграждането на бутафорно защитно съоръжение и проблемите с оборудването на полицаите, да се прехвърлят върху сегашното ръководство на МВР.

Той определи като неуместни критиките, отправени към ръководството на МВР, и заяви, че би си подал оставката, само ако президентът на Република България поиска това.

"Хората, които ми искат оставката, в най-голяма степен са отговорни за проблемите, които заварихме и с които се сблъскваме. Не мога да се съглася с критиките към ръководството на МВР. Заварих "Гранична полиция" в тежко положение. Похарчихме огромен ресурс - последните години никой министър не е стоял толкова близко до служителите си", каза Демерджиев.

Служебният вицепремиер призова Народното събрание да приеме необходимите промени в бюджета за догодина, така че да се увеличи щатът на "Гранична полиция" и да се спре с практиката на командироването на служители от вътрешността на страната.

Според него има възможност задържаните за убийството на Бъчваров турски граждани да бъдат съдени у нас. За момента България има пълно съдействие от страна на Турция. Днес представители на МВР са посетили валията на Одрин, а турските власти са взели допълнителни мерки да намаляване на мигрантския натиск към границата ни.

Министър Демерджиев заяви, че очаква през следващите месеци мигрантският натиск към страната ни рязко да намалее заради действията, които ще предприеме МВР. Като цяло обаче натискът в световен мащаб ще се увеличава и затова трябва да се обръща по-голямо внимание на нуждите и работата на "Гранична полиция".

Кметът на община Елхово Петър Киров обяви 9 ноември за Ден на траур в памет на загиналия при престрелка край границата 32-годишен полицай Петър Бъчваров.

Националният флаг на всички общински сгради, включително на кметствата, е свален наполовина. Забранено е провеждането на публични тържества и увеселителни мероприятия.

Петър Бъчваров е роден на 3 октомври 1990 г. Младши инспектор Бъчваров е на работа в системата на МВР от 2013 г. Той ще бъде награден посмъртно с почетния знак на МВР. Продължава разследването по досъдебното производство под ръководството на Окръжната прокуратура в Ямбол, образувано за умишлено причиняване на смъртта на Петър Бъчваров.

Коментари

Дед Колю ( преди 1 година )
Смешници и палячьовци - това е БГ полицията.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Новини Варна