IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Новини Варна
10:00 | 24 ноември 2022
Обновен: 15:23 | 22 май 2024

650 безработни са почнали работа през октомври във Варненско

Влизат в сила промени по проект „Нова възможност за младежка заетост”

По материала работи: Слав Велев
650 безработни са почнали работа през октомври във Варненско

Снимката е илюстративна: Черно море/АРХИВ

На работа в област Варна през октомври 2022 г. са постъпили 650 безработни лица. На първичния трудов пазар реализация са намерили над 88% от общия брой започнали работа лица. В бюрата по труда продължиха действията за устройване на работа на лицата от уязвимите групи на пазара на труда. В заетост са включени 116 младежи до 29 г. включително. Преходите в заетост на млади хора са 17,84% от всички реализирани през месеца преходи в заетост. През октомври 2022 г. на работа са устроени 29 продължително безработни лица и 106 безработни лица над 55 год.

През октомври 2022 г. в бюрата по труда от областта са заявени 769 работни места. На първичния пазар са обявени 745 работни места. Най-много от заявените през октомври работни позиции са от сферата на търговията (140). Следват преработваща промишленост (130), административни и спомагателни дейности (93), хотелиерство и ресторантьорство (88), образование (62) и др. По програми за заетост и мерки за заетост са обявени 4, а по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” са обявени 20 работни места.

В края на октомври 2022 г. равнището на безработица във Варненска област се установи на 2,8%[1]. Броят на регистрираните безработни в бюрата по труда от областта към 31.10.2022 г. е 6 328. Спрямо същия период на 2021 г. равнището на безработица (3,00%) е спаднало с 0,2 %, а регистрираните безработни (6769) са с 441 по-малко. Традиционно през месец октомври се отчита лек ръст на безработицата в областта спрямо предходния месец. Спрямо месец септември 2022 г. равнището на безработица (2,6%) нараства с 0,2%, а регистрираните в бюрата по труда от областта безработни лица (5719) се увеличават с 609.

В община Варна броят на регистрираните безработни в края на месец октомври 2022 г. е 3369. Равнището на безработица в града е 1,9% при 1,8% през предходния месец. На годишна база, спрямо октомври 2021 г., се отчита спад с 0,1 процентни пункта на равнище на безработица и с 48 безработни лица по-малко.

Влизат в сила промени по проект „Нова възможност за младежка заетост”

Финансова подкрепа по проекта за наемане на младежи до 29 годишна възраст могат да получат работодатели от реалния сектор, а също и органи на изпълнителната власт съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация, общинските предприятия по чл. 52 от Закона за общинската собственост, органите на централната администрация на изпълнителната власт и териториалните им структури, съгласно чл. 38 от Закона за администрацията, като последните могат да заявят свободни работни места само за стажуване при работодател за младежи със завършено висше образование.

Финансовата подкрепа се предоставя на работодатели, които наемат на работа безработни младежи до 29-годишна възраст чрез следните три възможности:

сключване на  трудов договор за обучение по време на работа, за срок до 6 месеца, като през времето на обучението обучаемият получава трудово възнаграждение за действително отработеното време.

сключване на трудов договор за стажуване, за срок от 6 до 9 месеца, като възнаграждението е в размер на минималния осигурителен доход за съответната основна икономическа дейност и квалификационна група професии за съответната година, към които се отнася разкритото стажантско място (чл. 233б от КТ).

Влезлите в сила промени по проект „Нова възможност за младежка заетост”, изпълняван от Агенция по заетостта, които ще увеличат възможностите за участие на пазара на труда на бизнеса и младите хора до 29 години касаят добавянето на нова дейност - „Осигуряване на заетост на лица от целевата група на длъжности, попадащи в обхвата на единични групи професии от 2 до 9 клас от НКПД 2011 г., за период до 9 месеца с осигурен ментор”. Така се разширява  обхватът на заетост на младите хора, като се предоставя допълнителна подкрепа в работния процес. Възнаграждението на наетите младежи ще бъде в размер на минималния осигурителен доход за съответната основна икономическа дейност и квалификационна група професии за съответната година.

Нов момент има и в компонента „Обучение по време на работа”. Възнаграждението на включеното по този ред в проекта безработно лице се променя от 90% на 100% от минималната работна заплата за съответната година, а понятието „наставници“ се заменя с „ментори“.

В компонента „Стажуване при работодател” се увеличава възможността за продължителност на договора за стажуване – от 6 до 9 месеца. Възнаграждението е в размер на минималния осигурителен доход за съответната основна икономическа дейност и квалификационна група професии за съответната година, към които се отнася разкритото стажантско място.

Заетостта по всички договори за стажуване или обучение по време на работа, или заетост следва да приключи не по-късно от 31.07.2023 г., като подаването на окончателно искане за плащане да не бъде по-късно от 31.08.2023 г.

Подробна информация за условията по Проекта може да бъде намерена на официалната страница на Агенцията по заетостта, както и на информационните табла в бюрата по труда в страната.

 

Коментари

Новини Варна