IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
12:20 | 2 декември 2022
Обновен: 10:47 | 17 март 2024

Бум на джебчии по празниците, полицията каза как да се пазим

Крадлите са най-често млади и добре изглеждащи жени с големи чанти, посочват криминалистите

По материала работи: Слав Велев
Бум на джебчии по празниците, полицията каза как да се пазим

Снимката е илюстративна/АРХИВ

С наближаването на празниците се увеличават джебчийските кражби във Варна. Обикновено крадците се движат на групи и извършват обирите сутрин или вечер в пиковите часове, когато хората отиват и се прибират от работа.

Най-често джебчийските кражби се случват в големите търговски центрове, особено преди празничното пазаруване. Често се случват обири и в превозните средства на градския транспорт, където има голямо струпване на хора. Във Варна джебчийските набези са целогодишно, тъй като градът е курортен и има постоянен поток от туристи, отбелязва БНТ.

Гл. инспектор Живко Костадинов от Областната дирекция на МВР-Варна дава съвети как да се предпазят хората от джебчийските кражби по време на голямото предпразнично пазаруване. Дръжте под око чантата си при пътуване в градския транспорт, особено в час пик, е един от съветите му. 

Джебчиите най-често са млади и добре изглеждащи жени с големи чанти. Често прикриват лицата си с шалове и големи шапки, посочи гл. инспектор Костадинов. Той припомни, че от 10 години във варненската полиция действа екип за противодействие на джебчийските кражби, Благодарение на това през годината има десетки задържани, повечето от които са от местния криминален контингент.

Коментари

Новини Варна