IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
11:00 | 26 декември 2022
Обновен: 12:06 | 28 март 2024

Вижте кои са най-нежеланите коледни подаръци от варненци

Щом ни подаряват нещо, което не ни харесва, значи този човек не ни познава, казва психологът

По материала работи: Слав Велев
Вижте кои са най-нежеланите коледни подаръци от варненци

Снимката е илюстративна: iStock

От дървена котка до чифт чорапи - Иван Барбов и Радио Варна провериха кои са най-нежеланите коледни подаръци от варненци. "Щом ни подарява нещо, което не ни харесва, значи този човек не ни познава. Обикновено като купуваме подарък, ние изхождаме от това какво ни харесва на нас самите“, обясни психологът Добринка Тотева-Горанова. 

И точно така се стига до случаи, в които мъжът купува на жена си бормашина, а тя на него две рокли. А как да реагираме в ситуация, в която получим нежелан подарък?

„Нормално и човешко е да благодарим за жеста и след това дискретно да подскажем, че „радваме се, че имаме още един такъв уред“ примерно. Защото е нормално, човекът отсреща да очаква нашата реакция – да върнем вниманието с жест или дума, някаква емоция. Хубаво е да се зарадваме, но и да загатнем, че това не е нашето“, посъветва психолога. 

Едно добро решение в случая, за да избегнем подобна сконфузна ситуация, е да попитаме или най-малкото да разузнаем какво харесва и от какво има нужда човекът, на когото ще правим подарък. Или пък да хвърлим един поглед на класацията на британското издание „Daily Mail“, което публикува 30-те най-нежелани подаръци за Коледа.

В топ 5 са домашните пантофи, дрехи „втора употреба“, автобиография на личност, която човекът не харесва, диск с фитнес упражнения или ръчно изработен подарък, като бурканче сладко. Въпреки, че последното не е толкова зле, но британците друго мислят. В тази класация има и някои странни подаръци като моп и кофа, отворена кутия с бонбони, вода за уста, наполовина изпита бутилка вино, нова метла или пък открадната от известна верига за кафе. Човек би се запитал кой подарява подобни подаръци. Явно има и такива случаи, щом попадат в тази класация.

Анкета сред варненци показа, че чорапите и коледните пуловери са сред най-нежеланите подаръци. Има и други.

"Помня когато ми подариха сувенир дървена котка. Не харесвам подаръци, които ги оставяш някъде да хващат прах", сподели младо момиче. Друг младеж пък беше категоричен, че не обича да му подаряват настолни игри за Коледа.

Оттук идва и въпросът какво да правим с нежеланите подаръци. Много често хората ги прибират някъде или ги забравят в някой шкаф. Има и много сайтове и групи в социалните мрежи, в които се продават най-различни нежелани подаръци. Преди близо 10 години  Но внимавайте, че не се знае дали човекът, който ви е подарил чорапите примерно не е и той в тази група.

"Не мисля, че е удачно да хвърляме или да продаваме подаръка, защото човекът все пак е проявил внимание към теб", коментира варненка. Друг от анкетираните сподели, че носи подарените му чорапи, колкото и да не му харесват.

"В основата на един подарък е да знам как да те зарадвам точно теб", коментира психолога Добринка Тотева-Горанова.

Чуйте повече в репортажа на Иван Барбов ТУК

Коментари

Новини Варна