IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
09:00 | 12 януари 2023
Обновен: 10:08 | 25 април 2024

Днес решават за грипна ваканция във Варна

Към днешна дата едно училище в областта е затворило до 13 януари включително

По материала работи: Слав Велев
Днес решават за грипна ваканция във Варна

Комисията за борба с грипа и остри респираторни заболявания във Варна се събира от 14 часа днес /12.01.2023/, за да реши дали да бъде обявена грипна епидемия във Варненска област или не. Решението ще засегне и образователната система, като се очаква да стане ясно дали учениците ще излязат в грипна ваканция.

Към днешна дата две училища от областта затвориха заради висока заболеваемост - ОУ "Христо Ботев" в Аврен и училището в Царевци (общ. Аврен).

Логично е когато има висока заболеваемост сред ученици и учители и се обяви грипна ваканция, да не се ходи на училище. Преди ковид-пандемията децата просто си оставаха в къщи – едни да се лекуват, а други да не се разболяват. Точно като в Основното училище „Христо Ботев” в Аврен, където директорката Елена Лазарова пред Радио Варна обясни защо не е възможно да се обучават дистанционно сега:

„Ние имаме 47% заболеваемост. Нашето училище е малко, имаме общо 51 деца. И когато ги няма 50%, а обучаваме другите 50% после как наваксваме материала с тези, които ги е нямало? В случая ние работим в интерес на всяко едно дете, а не само на тези, които не са болни. При учителите имаме двама колеги, които са болни, а общият брой на учителите е 8 души. Когато писах доклад до Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ аз дадох възможност инспекцията да избере кой от двата вариента да ни предложат – или преустановяване на присъствените учебни занятия и обявяване за неучебни дни или преустановяване на присъствените учебни занятия и преминаване в обучение от разстояние.”

В различните училища броят заболели ученици и учители е различен. Затова всеки ден директорите подават справка с броя заболели до Регионалното управление на образованието. А решението дали ще се учи дистанционно по време на грипна ваканция или не, е единствено на Министреството на образованието, каза за Радио Варна Петко Петков директор на Средното училище „Свети Климент Охридски” във Варна:

„Онлайн обучението става само и единствено със заповед на министъра на образованието.”, каза Петко Петков. Преди ковид-пандемията нямахме готовност за онлайн обучение, но сега не е така, коментира още той. Според него е възможно да се окаже, че в някои училища може да се учи дистанционно по време на грипна ваканция, а в други – не. И това е защото от значение е броят на заболелите в съответното учебно заведение. Петко Петков заяви, че подкрепя дистанционната форма на обучение по време на грипна ваканция, защото това е начин да се ограничи разпространението на зарази и не се губи учебно време, но посочи, че ако в едно училище има над 40% заболеваемост, то няма как да се учи дистанционно.

В същото време категорично против обучението по време на грипна ваканция се обявиха от Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа”. Според неговия председател Юлиян Петров няма как при над 30% заболели ученици и учители да се провежда качествено обучение от разстояние:

„Това е безумие, който го е измислил и който тръгва да го прави на тоя етап. Аз бих попитал всеки един административен лидер той така ли подхожда и когато неговите служители са болни и той ги кара да работят от вкъщи. Ние ще излезем с една по-остра позиция към Министерството на образованието, към Регионалните управления на образованието, към РЗИ-тата, защото сякаш в последните години Министерството на здравеопазването стана малко тоталитарен лидер в тая посока и взема едни решения, но е далече от спецификата на работата в образованието.”, каза още Юлиян Петров.

Първата област, в която се обяви грипна ваканция за учениците беше Бургас. При обявяването беше съобщено, че учениците ще излязат в грипна ваканция, но ще учат дистанционно. На 11 януари министърът на образованието проф. Сашо Пенов обяви, че от 12-ти до 17-ти януари включително учениците в област Бургас излизат в краткосрочна ваканция и няма да се обучават в електронна среда от разстояние. Според проф. Пенов тези 4 неучебни дни няма да повлияят сериозно върху учебния процес. Ако след това отново има висока заболяемост, ще се обсъди преминаване към обучение в електронна среда. По думите на министър Пенов подобна ще бъде практиката и за останалите области в страната.

Коментари

Новини Варна