IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Новини Варна
11:00 | 14 януари 2023
Обновен: 11:40 | 24 април 2024

Съветници от Варна искат извънредна сесия заради Пловдивския панаир

Председателят на местния парламент отговаря на пресконференция днес

По материала работи: Слав Велев
Съветници от Варна искат извънредна сесия заради Пловдивския панаир

Заседание на ОбС-Варна/Снимка: АРХИВ

Съветниците на ДБ внесоха предложение ОбС-Варна да отмени апорта на акциите на „Международен панаир Пловдив“АД. На пресконференция вчера местните народни избраници от Демократична България-Варна запознаха медиите с предложението, внесено от тях до председателя на Общински съвет-Варна да се отмени решението за апорта на акциите на „Международен панаир Пловдив“ АД.

В пресконференцията взеха участие юристката и общински съветник Мария Ангелова, колегите й от ОбС-Варна Николай Капитанов и Емил Бояджиев и бившият зам.-областен управител Павел Попов.

Според тях вземането на решение за прехвърляне на акциите е станало при непълно изясняване на всички относими факти и обстоятелства. Мотивите, взети предвид от Общински съвет, се съдържат в предложението от Председателя на Съвета на директорите в „Пълдин Туринвест“ АД. По съществото си те са, че за Община Варна е подобре вместо да е акционер в „Международен панаир Пловдив“ АД с 29 %, да е акционер в „Пълдин Туринвест“ АД с 8.4 %, защото Пълдин Туринвест има много имоти и възможности общината да получава дивидент, а тази възможност в Международен панаир Пловдив е по-малка. Общински съвет Варна не е получил информация и не е анализирал реалното състояние на имотната обезпеченост на Пълдин Туринвест, предвид факта, че с по-голямата част от имотите дружеството вече се е разпоредило - апортирани в други дружества, дарени, продадени. Общински съвет Варна не е получил информация и не е анализирал възможността за получаване на дивиденти в дружеството, в което иска да стане акционер, нито дали някога са разпределяни дивиденти и съществува ли такава възможност при наличието на сериозен размер на непокрита загуба.

Възможност да се преразгледа решението на Общинския съвет Мария Ангелова вижда в решението на Върховен административен съд, което го обезсилва поради неспазване на процедурата. Това отваря възможност да се преразгледа изцяло решението. „Смятаме, че г-н Гергов получи достатъчно много дарения под формата на 43 млн. за великата дупка“, каза Мария Ангелова. Съветниците от Демократична България смятат, че при това положение следва решението да бъде отменено и председателят на Общинския съвет да свика сесия, за да се разгледа казуса. Николай Капитанов заяви, че въпреки че в момента общинският съвет играе ролята на мокър печат на кмета и се събира, специално за да взема готови решения, разчита на съвестта на колегите си от местния парламент при преразглеждането му. Според него общинският съвет освен финансови, ще има и имиджови загуби, ако не направи това. „Ако бъде прието предложеното от нас решение, това ще провери дали съществуват условия за едно ново мнозинство“ каза Павел Попов „Тестът предстои и ще видим как ГЕРБ ще го издържат”.

В  12.30 ч., в централния офис на ПП ГЕРБ – Варна на ул. „Сан Стефано” 22 председателят на ОбС Тодор Балабанов и на народният представител от ГЕРБ /СДС  Бранимир Балачев  ще дадат също пресконференция на тема „ Международния Пловдивски панаир” и апортиране на акциите на Община Варна.

Коментари

Новини Варна