IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новини Варна
16:15 | 16 януари 2023
Обновен: 15:10 | 23 април 2024

Варненeц с 20 присъди остава в ареста за разпространение на наркотици

45-годишен местен дилър, влезе отново зад решетките за наркоразпространение

По материала работи: Слав Велев
Варненeц с 20 присъди остава в ареста за разпространение на наркотици

Варненският окръжен съд разгледа исканe за определяне на мярка за неотклонение спрямо 35-годишния Мартин Т., който е привлечен като обвиняем за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества.

Според обвинението, мъжът извършил престъплението на 13 февруари тази година, в условията на опасен рецидив. Той държал метамфетамин с тегло 0,22 грама, като в дома му били открити електронна везна, както и стъкленици за съхранение на химикали. На същата дата разпространил част от държания от него наркотик.

Мартин Т. има 20 предишни присъди за различни престъпления. Последното си наказание изтърпял преди два месеца - на 20 октомври миналата година.

Държавното обвинение поиска най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ заради тежестта на обвинението, предвиденото наказание - до 15 години затвор, както и обществената опасност на лицето.

Защитата помоли за по-лека мярка, тъй като не била доказана съпричастността на Мартин Т. към престъплението. Отделно той бил многократно осъждан, но наказанията били под една година, изтъкна неговия адвокат. Тъй като мъжът имал постоянен адрес беше поискана мярка за неотклонение „домашен арест“.

Варненският окръжен съд разгледа събраните материали по делото и становищата на страните. Прецени, че към момента има достатъчно доказателства, от които да се счете, че Мартин Т. има отношение към повдигнатото обвинение. Това са свидетелските показания, открития наркотик и други вещи в дома му. За съда е изпълнено и другото законово изискване за определяне на мярка „задържане под стража“ – реална опасност лицето да извърши престъпление. Заключението се извежда от впечатляващите по обем осъждания на 35-годишния мъж и факта, че последното му наказание е изтърпяно съвсем скоро – преди два месеца. Варненският окръжен съд прецени, че към този момент единствената подходяща мярка за неотклонение спрямо Мартин Т. е най- тежката - „задържане под стража“.

Определението на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване.

Варненски окръжен съд определи мярка „задържане под стража“ на 45-годишния Станислав П., обвинен в държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества, при условията на опасен рецидив.

Според обвинението, на 13 януари 2023 година, в жилището което обитавал били открити 25 грама производни на амфетамина.   

Мъжът е многократно осъждан за различни престъпления, като последното му наложено наказание е за същото престъпление, като тогава открития у него наркотик е бил в големи размери). Изтърпял е присъдата си на 9 декември 2019 година. 

Престъплението, за което сега е привлечен към наказателна отговорност, се явява извършено в условията на повторност. В този случай наказанието, предвидено в НК е „лишаване от свобода“ от 5 до 15 години и глоба от двадесет хиляди до сто хиляди лева.

Защитата на Станислав П. поиска от съда определяне на втората по тежест мярка – „домашен арест“ с твърдението, че мъжът страда от епилепсия и други тежки заболявания. Доказателства за това, обаче не бяха представени.

След като се запозна със събраните материали, съдът прецени, че би могло да се направи обосновано предположение, че Станислав П. е съпричастен към повдигнатото му обвинение. Този извод на съда се подкрепя от свидетелските показания, протоколите от извършените претърсвания и изземвания. Налице е и другата задължителна предпоставка за определяне на най- тежката мярка за неотклонение – реална опасност 45-годишният мъж да извърши престъпление. Този риск е обоснован от свидетелството му за съдимост, от което е видно, че Станислав П. има изразени престъпни навици, като последното му осъждане е било отново за притежание и разпространение на наркотици. По отношение на възраженията за здравословното състояние на обвиняемия, съдът изтъкна, че твърденията не са били подкрепени с доказателства, като при необходимост няма пречка да бъде назначена съдебно-медицинска експертиза. Поради изложените съображения, Варненският окръжен съд прецени, че най- подходящата мярка за неотклонение, която може определи с цел да се обезпечи нормалното протичане на разследването, спрямо Станислав П. е „задържане под стража“.  

Определението подлежи на обжалване.

Коментари

Новини Варна