IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
16:45 | 16 януари 2023
Обновен: 05:15 | 26 април 2024

Заболяемостта от грип във Варна прехвърли границата от 200 на 10 000 население

Върнаха маските в една от гимназиите! Обявяват ли ваканция?

По материала работи: Слав Велев
Заболяемостта от грип във Варна прехвърли границата от 200 на 10 000 население

Снимката е илюстративна/АРХИВ

Заболеваемостта от грип и ОРЗ във Варна прехвърли границата от 200 на 10 хил. население. Стойностите за периода 9 – 15 януари за областта са 229.73 болни на 10 хил. души при 195 на 10 хил. за предходния период. Това показа справка на Moreto.net с информационната система на Националния център по заразни и паразитни болести.

През изминалата седмица от Регионалната здравна инспекция във Варна обясниха, че 200 на 10 хил. души е гранична стойност за обявяването на епидемия. Поне това показва практиката през изминали години. Комисията за борба с грипа и ОРЗ се очаква да заседава отново на 19 януари.

Тогава ще стане ясно дали сред изпратените до Националния център по заразни и паразитни болести има проби от пациенти в областта има положителни проби за грип. За предходния отчетен период такава проба не бе установена. Това бе и един от мотивите да не бъде обявена епидемия.

Информационната система сочи, че в дните от 9 до 15 януари заболели са 765 души. От тях в групата 0 – 4 години са 147, 5 – 14 години – 231, 15 – 29 години – 174, 30 – 64 години – 169 и над 65 години пациентите са 44.

Средната заболеваемост за страната е 175.67 на 10 хил. души. В Габрово стойностите са над 400, а в Ямбол, Ловеч, София – област са над 300.

Междувременно стана ясно, че от днес учениците и служителите от педагогическия и непедагогическия персонал във варненско училище трябва да носят маски.

Мярката е срещу разпространението на грип и остри респираторни заболявания и се въвежда в IV Езикова гимназия "Фредерик Жолио-Кюри", предаде "Moreto.net".

Защитни маски за лице трябва да се носят във всички закрити части на сградата по време на учебни занятия, както и при провеждане на масови мероприятия и училищни олимпиади, съобщи за Moreto.net директорката на учебното заведение Веселина Тотева.

По данни от петък заболите ученици в Четвърта езикова гимназия са 135 от 1086 и продължават да се увеличават. Също така има и заболели учители.

Към момента обаче не се връщат ученици за липса на маски, уточни Тотева.

Противоепидемичната мярка се въвежда във връзка с решения, взети на заседание на Областната оперативна комисия за ръководство, координация и контрол в борбата с грип и ОРЗ, проведено на 12 януари.

Според едно от тях на ръководителите на лечебните заведения и директорите на училищата, детските заведения и висшите учебни заведения се препоръчва издаване на вътрешна заповед за носене на защитни маски за лице; спазване на засилен дезинфекционен режим, редовно проветряване, използване на бактерицидни лампи за стерилизация за въздуха в помещенията.

В IV ЕГ се забранява също на служителите от непедагогическия персонал да се събират по повече от един в помещенията на сградата без носене на маски.

Разпоредено е още да се извършва редовно проветряване и дезинфекция на всички помещения, както и да не се допуска да влизат хора с прояви на остри респираторни болести (повишена температура, главоболие, хрема, кашлица, затруднено дишане и други).

От РУО - Варна уточниха, че в изпълнение на препоръките на Комисията за борба с грипа и ОРЗ директорите на учебните заведения имат право да въведат мерки, ако отчитат по-висока заболеваемост.

Припомняме, че миналата седмица бе взето решение да не се обявява грипна епидемия във Варненско. Мотивите бяха, че не са достигнати необходимите стойности на заболеваемост, както и че в лечебните заведения има достатъчно свободни легла. Експертите решиха също да няма грипна ваканция в училищата, тъй като заболяемостта е съсредоточена във възрастовата група от 0 – 4 години.

Следващото заседание на Областната оперативна комисия ще се проведе на 19 януари в РЗИ - Варна.

Коментари

Деян ( преди 1 година )
В нашият 4 клас няма нито едно болно дете !Като не става за " дървена"- ще я направите "грипна" ваканция - ясна е тая работа :)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 2 rate up comment 1
анонимен ( преди 1 година )
НЕ МОЖЕТЕ ДА НИ МАНИПУЛИРАТЕ С КОВИД ЗАТОВА ЗАПОЧНАХТЕ С ГРИПЪТ ТОВА ВЕЧЕ Е НАГЛОСТ
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 2 rate up comment 2
анонимен ( преди 1 година )
градски транспорт варна трябва да бъде глобена защото линия 118 не обръща само на газостанцията а където решат шофьорите действайте
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 2
Новини Варна