IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новини Варна
11:45 | 23 януари 2023
Обновен: 21:21 | 22 април 2024

12 кила опасни храни унищожиха за месец във Варна

Откриха имитиращи продукти в тестени закуски

По материала работи: Слав Велев
12 кила опасни храни унищожиха за месец във Варна

Снимката е илюстративна/АРХИВ

За месец декември 2022 г. на територията на Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) във Варна са извършени общо 822 проверки по официален контрол и извънредни проверки на обекти за производство, търговия на едро и дребно с храни и заведения за обществено хранене.

Това съобщиха от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), предаде Moreto.net.

От тях 70 са тематични проверки за празника Никулден и 102 са извънредни проверки за спазване изискванията на Наредбата за млечни продукти.

За откритите несъответствия са издадени 10 акта и 48 предписания. Възбранени и насочени за унищожаване са 12 кг храни от животински и неживотински произход.

Сред установените нарушения от инспекторите във Варна са: смесване на млечни и имитиращи продукти при влагането им в тестени закуски, без това да е обявено на потребителите; предоставяне на заблуждаваща информация на потребителите върху етикетите; предлагане на сирене с повишено водно съдържание, което не е предварително опаковано; прекъсване на хладилната верига; негодни за консумация храни; храни с изтекъл срок на годност; обекти без регистрация по Закона за храните.

Общо 12 490 планови проверки по официален контрол на обекти за производство, търговия на едро и дребно с храни и заведения за обществено хранене е извършила Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в цялата страна през декември 2022 г.

Според обобщените данни от Областните дирекции по безопасност на храните са съставени 81 акта, 401 предписания и временно са затворени 3 обекта на териториите на ОДБХ в Бургас, Сливен и Пловдив.

Възбранени и насочени за унищожаване са общо 1220 кг храни от животински и неживотински произход от предприятия, складове и обекти за търговия на едро и дребно, и заведения за обществено хранене.

Извънредни проверки в последния месец на годината бяха извършени на всички млекопреработвателни предприятия, произвеждащи саламурени сирена, обекти за дистрибуция (търговия) на едро и дребно на храни, в т.ч. и заведения за обществено хранене в страната.

Целта на тези проверки беше установяване на съответствието на предлаганите и произведени сирена с изискванията на Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, посочват от БАБХ.

След 1744 проверки инспекторите са съставили 17 акта за административни нарушения, 26 предписания, 4 разпореждания за спиране от реализация на храни и връщане на доставчиците за отстраняване на несъответствията, както и 1 акт за разпореждане за унищожаване на 216 кг краве сирене в млекопреработвателно предприятие за несъответствие по физикохимични показатели.

Коментари

Новини Варна