IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
16:45 | 28 февруари 2023
Обновен: 04:22 | 26 април 2024

Балабанов: Варна може да остане без бюджет тази година

В момента се работи на база указания от Министерство на финансите, заяви председателят на ОбС

По материала работи: Слав Велев
Балабанов: Варна може да остане без бюджет тази година

Тодор Балабанов/Снимка: Общински съвет - Варна

Реална е вероятността Варна да остане без общински бюджет. Това заяви в студиото на Дарик председателят на местния парламент в морския град Тодор Балабанов. Причината е в липсата на държавен бюджет и в неясните перспективи за съставяне на редовно правителство, което да предложи такъв за обсъждане от народното събрание.

Късното приемане на държавния бюджет за 2022 г. отложи приемането на общинския за средата на миналата година. Така се скъси значително периода за работа по самия бюджет. Тази година положението се утежни, посочи общинският председател.

В момента се работи на база указания от Министерство на финансите. Основният принцип е разходите от предходната година да бъдат такива за съответния период през тази. С решение на Общинския съвет се допускат изключения.

„От тук нататък единственият ни полезен ход е чрез нарочни отделни решения по отношение на разходната част от местните приходи. В момента администрацията работи активно по този въпрос и предстои да бъдат внесени предложения за решения, които на заседание на Общинския съвет през март да бъдат разгледани и приети, за да може спокойно те да работят и да ги изпълняват”.

Общинският съвет работи трудно, тъй като основната му функция е да провежда местните политики, а без помощ от държавата, без наличие на национални програми и европейски оперативни програми това никак не е лесно. Поради тази причина са разредени и заседанията, отбеляза председателят на местния парламент.

Инвестиционният интерес в града е блокиран заради „опита на един неуспешен областен управител със стремежи за власт да оспори и блокира част от бюджета”, коментира Балабанов, визирайки Благомир Коцев, назначен на поста от правителството на Кирил Петков. Той уточни, че производството по това перо е в съда в продължение на вече година.

Към момента няма движение около варненските акции в Пловдивския панаир. Спрямо решението на съда ще се прецени как да се процедира, коментира Тодор Балабанов.

„Не мисля, че Варна следва да дарява акциите. Ако Пловдив са имали толкова голямо желание да получат тези акции, в рамките на две години можеше да инициират някакъв разговор.  От тяхна страна нямаше никаква инициатива по темата”, отбеляза Балабанов. По думите му „медийният шум по темата е породен от шума, който създават определени политически формации, мъчещи се да извлекат политически дивидент”.

Балабанов разкри, че поне 10 общински съветници ще са кандидат-депутати. Той сподели, че е умерен оптимист за това дали новият парламент ще успее да избере редовно правителство. 

Коментари

Новини Варна