IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Избори 2023
11:15 | 1 март 2023
Обновен: 21:46 | 26 април 2024

Кои са кандидатите за депутати във Варна

360 кандидати се борят за 16 мандата

По материала работи: Слав Велев
Кои са кандидатите за депутати във Варна

Колаж: Дарик

360 кандидати от 21 партии и коалиции и един независим ще участват на парламентарния вот във Варненски избирател район. Те ще се борят за 16 места в 49-то Народно събрания, след като мандатите за Варна бяха увеличени с един.

Петимата варненски депутати на ГЕРБ в последния парламент пак са на първите пет места в листата, като има само леко разместване. Водач отново е зам.-председателят на партията Даниел Митов, а след него е бившият спортен министър Красен Кралев. Славена Точева този път е трета, а след нея са Павел Христов и Бранимир Балачев. Шестата позиция е запазена за коалиционния партньор от СДС, чиято номинация пак е Медиха Хамза. На изборите за 48-то Народно събрание листата на коалицията получи близо 48 400 гласа, пише "Дарик". 

Тогава „Продължаваме Промяната” и „Демократична България”, които сега се явяват заедно на изборите, получиха съответно близо 34 хил. и 11 хил. гласа и сумарно 5 мандата. Листата на коалицията се води от бившия министър на иновациите в кабинета „Петков” Даниел Лорер, който беше водач на последните два вота. След него е общинският съветник в морския град Ивайло Митковски. На следващите три места са досегашните варненски депутати от „Продължаваме Промяната” Калоян Икономов, Антон Тонев и Снежана Апостолова. Шестото място е за бившия депутат от „Има такъв народ” Кирил Симеонов. Следващите в листата са Стела Николова, която беше част от 45-то и 46-то НС, и бившият областен управител на Варна Благомир Коцев. 

Трета политическа сила на предишните избори във Варна стана „Възраждане” с близо 21 хил. гласа, които бяха достатъчни за два мандата. По традиция листата се оглавява от лидера на партията Костадин Костадинов. Той е водач и в София, откъдето предпочете да влезе в предишния парламент. На втора позиция е Коста Стоянов, който беше депутат в предишния парламент, а трети е студентът Светослав Тодоров. 

Водач на листата на БСП отново е Борислав Гуцанов, който в последното Народно събрание беше единственият варненски депутат на партията. Тогава за нейната листа гласуваха по-малко от 12 000 души. Няма промяна и в подредбата на следващите кандидати – втори е председателят на Градския съвет Павел Раличков, следван от бившия кмет на Провадия Филчо Филев.

Най-голямата изненада е в листата на ДПС. В нея не попадна Ерджан Ебатин, който беше народен представител в шест поредни парламента. За водач е издигната бившата евродепутатка Филиз Хюсменова, а след нея е областният лидер на партията Сали Табаков. На последният вот ДПС получи 8 600 гласа във Варна. 

След нея с 1 000 гласа по-малко остана „Български възход”. За предстоящите избори от партията залагат на нов водач. Това е Диан Драганов. 

На втори поредни избори зам.-председателят на „Има такъв народ” Тошко Йорданов оглавява листата във Варна, която миналата есен събра под 6 700 гласа. 

Мая Манолова ще е водач на листите на „Левицата” във Варна и София.  

Като независим кандидат на изборите ще участва лидерът на партия „Воля” Веселин Марешки.

Коментари

Новини Варна