Варна
fallback
Новини Варна
13:15 | 21 март 2023
Обновен: 09:12 | 4 декември 2023

За ЧРД: Портних пожела нова сграда на Варненската библиотека

Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ навърши 140 г. днес

По материала работи: Слав Велев

Кметът Иван Портних с директора на Националната библиотека Красимира Александрова/Снимка: Община Варна

Община Варна залага в Плана си за интегрирано развитие като приоритет построяването на нова сграда за Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“. Това каза днес кметът на града Иван Портних при откриването на националната дискусионна среща, посветена на 140-годишнината на културната институция. Тържеството уважиха областният управител Марио Смърков, директорът на Националната библиотека Красимира Александрова, представители на министерството на културата, на Българската библиотечно-информационна асоциация, академичната общност, библиотечни специалисти от цялата страна.

Портних благодари на варненските библиотекари за тяхната всеотдайна работа и ги увери, че за построяването на новата сграда ще се търсят средства както по европейските програми, така и по Плана за възстановяване и устойчивост. С най-добри пожелания той подари на директора на библиотеката Радка Калчева плакет на общината, предаде БТА.

Националната дискусионна среща „Библиотеката – идея и реалност“ днес събира във Варна професионалисти от различни сфери, като акцентът на разговорите пада върху бъдещето на културните институти и отношенията между човешката памет и новите технологии.

Издаденото през 2018 г. разрешение за строеж на новата библиотека във Варна изтече лятото на 2021 г. Тогава то трябваше да бъде презаверено за още 3 години.

„За съжаление нормативната база е такава, че разрешението за строеж може да се презаверява само веднъж. Това означава, че наистина в обозримо бъдеще трябва да се започне същинска работа по него”, коментира тогава арх. Бузев.

Сагата със строежа на нова сграда на регионалната библиотека в града продължава с години. Дългоочакваната нова сграда на библиотеката във Варна трябва да бъде изградена по проект на нидерландски архитекти, които спечелиха престижния конкурс за ново здание преди 6 години. Журито избра разработката на „Architects for Urbanity“ от Ротердам измежду 370 концепции на архитекти от 50 държави.

Община Варна издаде разрешително за строеж през пролетта на 2018 г., но и до сега средства за осъществяването му не са намерени. Проектът е оценен на близо 40 млн. лв.

Един от вариантите за събиране на пари бе градска лотария, подобна на кампания от 30-те години на миналия век. Тогава също са били събирани средства за нова сграда на градската библиотека. И тогава, както и сега, е имало идеи и конкретен проект, но така и не и било осигурено финансиране за дом на културната институция. 

Изграждането на нова сграда на библиотеката  е кауза за цяла Варна. Това не е строителство на една къща за книги, а огромен проект, изтъквал е неведнъж главният архитект на Варна.

Отреденият терен е между бул. “Осми Приморски полк”, ул. “Братя Миладинови”, ул. “Проф. Марин Дринов” и сградата на Община Варна. Oбщaтa зacтpoeнa плoщ нa cгpaдaтa ще e oĸoлo 28 500 ĸв. м. Oт тяx 11 200 ĸв. м ca пoдзeмeн пapĸинг нa тpи нивa зa 300 aвтoмoбилa, ĸoйтo щe фyнĸциoниpa aвтoнoмнo.

Една от малкото големи обществени сгради, разработени в България през последните три десетилетия, ще приюти богата колекция от над 860 000 книги и предмети. В бъдещата модерна сграда ще има още изложбена и концертна зала, както и пространство за семинари и обучения.

Кръстена на известния български поет Пенчо Славейков, Регионалната библиотека на Варна е създадена от Варненското книжовно дружество през 1883 г. и през последните десетилетия постоянно търси нова модерна сграда. Новата сграда се очаква да обедини всички отдели, книги и архиви на библиотеката, които в момента са разпръснати в шест различни сгради в целия град.

Автор на статията:
Слав Велев
варна Иван Портних нова сграда кмет проект библиотека ЧРД Марио Смърков 140 Пенчо Славейков РБ Красимира Александрова
0 коментара
fallback
fallback