IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новини Варна
14:30 | 1 юли 2021
Обновен: 19:51 | 24 април 2024

Изтече разрешителното за стореж, а новата библиотека на Варна е все още мираж

То може да се презавери само веднъж, за срок от 3 години

По материала работи: Слав Велев
Изтече разрешителното за стореж, а новата библиотека на Варна е все още мираж

Снимка: architectsforurbanity.com

Издаденото през 2018 г. разрешение за строеж на новата библиотека във Варна изтече. То трябва да бъде презаверено за още 3 години. В момента тече 3-месечният срок за това, обяви пред Дарик главният архитект на Община Варна Виктор Бузев.

„За съжаление нормативната база е такава, че разрешението за строеж може да се презаверява само веднъж. Това означава, че наистина в обозримо бъдеще трябва да се започне същинска работа по него”, коментира арх. Бузев.

Дългоочакваната нова сграда на библиотеката във Варна ще бъде изградена по проект на нидерландски архитекти, които спечелиха престижния конкурс за ново здание преди 6 години. Журито избра разработката на „Architects for Urbanity“ от Ротердам измежду 370 концепции на архитекти от 50 държави.

Община Варна издаде разрешително за строеж през пролетта на 2018 г. Засега обаче средства за осъществяването му не са намерени. Проектът е оценен на близо 40 млн. лв.

Няма да оставим проекта да загуби правни действия, твърдят от Общината, търсейки начини и за европейско финансиране.

Загатното бе, че ще се търсят и нестандартни форми за набиране на средства. Един от вариантите бе градска лотария, подобна на кампания от 30-те години на миналия век. Тогава също са били събирани средства за нова сграда на градската библиотека. И тогава, както и сега, е имало идеи и конкретен проект, но така и не и било осигурено финансиране за дом на културната институция. 

Изграждането на нова сграда на библиотеката  е кауза за цяла Варна. Това не е строителство на една къща за книги, а огромен проект, изтъквал е неведнъж главният архитект на Варна.

Отреденият терен е между бул. “Осми Приморски полк”, ул. “Братя Миладинови”, ул. “Проф. Марин Дринов” и сградата на Община Варна. Oбщaтa зacтpoeнa плoщ нa cгpaдaтa ще e oĸoлo 28 500 ĸв. м. Oт тяx 11 200 ĸв. м ca пoдзeмeн пapĸинг нa тpи нивa зa 300 aвтoмoбилa, ĸoйтo щe фyнĸциoниpa aвтoнoмнo.

Една от малкото големи обществени сгради, разработени в България през последните три десетилетия, ще приюти богата колекция от над 860 000 книги и предмети. В бъдещата модерна сграда ще има още изложбена и концертна зала, както и пространство за семинари и обучения.

Кръстена на известния български поет Пенчо Славейков, Регионалната библиотека на Варна е създадена от Варненското книжовно дружество през 1883 г. и през последните десетилетия постоянно търси нова модерна сграда. Новата сграда се очаква да обедини всички отдели, книги и архиви на библиотеката, които в момента са разпръснати в шест различни сгради в целия град.

Коментари

опетков ( преди 2 години )
Няма да има нова библиотека в обозримо бъдеще. И какво значи, че може да се презавери разрешителното само веднъж? Да не би да се дава от извънземни?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Новини Варна