IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
16:15 | 18 април 2023
Обновен: 21:35 | 27 април 2024

Започват ремонти в 3 района на Варна

5 междублокови пространства ще бъдат облагородени с над 8 млн. лева

По материала работи: Слав Велев
Започват ремонти в 3 района на Варна

Снимка: Община Варна/АРХИВ

Започват ремонти в пет междублокови пространства в три района на града. Обявената обществена поръчка от Община Варна за избор на изпълнител е за сумата от над 8 млн. лева без ДДС.

В избраните от администрацията зони във "Владислав Варненчик", "Аспарухово" и "Младост" ще бъдат изградени детски и спортни площадки, кътове за отдих. Ще бъде извършено озеленяване, ремонт или изграждане на тротоари и пътни настилки. Освен това ще бъдат изградени или рехабилитирани стари паркоместа.

Констатациите, описани в приложената документация към обществената поръчка, са сходни за трите района, в които се намират обектите. Сочи се, че има извършено частично благоустрояване, но уличната мрежа е амортизирана и е необходимо да се доразвие. Настилките са „кърпени“ многократно, деформирани, като на места са се образували слягания в конструктивните пластове, резултат, от което е дефектирала повърхността. Тротоарите в по – голямата си част не са в добро състояние. Плочките са разкривени, част от тях са начупени, неравностите на места са големи и могат да причинят травми на пешеходците. Паркоместата са недостатъчни, на места се паркира в зелените площи. Има критики към състоянието на зелената система.

Облагородено ще бъде пространството между „Асен Разцветников“, бул. „Св. Елена“, бул. „Константин и Фружин“ и ул. „Боян Илиев“. Намира се в район „Владислав Варненчик“, който е с население 49 хил. души. Карето е разположено в централната част на района.

Предвиждат се нови паркоместа, паркова мебел, озеленяване, спортни и фитнес площадки, обособяване на зони за отдих.

Ще бъдат изградени паркинги при блок 20 от вх. 12 до вх. 24 и до ул. „Г. Минков“; източно от бл. 21 вх. 14 до вх. 17; източно от бл. 22 вх. 1 до вх. 5 и от вх. 6 до вх. 12; западно от бл. 20 от вх. 14 до вх. 25.

Освен това ще се ремонтира площадът на пазара. Ще бъде разширена площадката за разхождане на кучета. Предвиждат се две фитнес площадки на открито, волейболно игрище, както и алея с кътове за отдих с пергола и пейки. Ще бъдат рехабилитирани асфалтови настилки и тротоари.

Предстои облагородяване на междублоковото пространство между ул. „Св. Св. Кирил и Методий“, бул. „Мара Тасева“, ул. „Средец“ и „Стара Загора“ по плана на 27 микрорайон. Район „Аспарухово“ е с население 29 хил. души. Предвижда се засаждане на нови 96 дървета в обхвата на обекта.

Планирана е реконструкция на съществуващата спортна площадка пред блок 134. Ще се изгради нова комбинирана детска площадка за деца до 12 години с увреждания в пространството под блок 38, а също и фитнес на открито за хора с увреждания.

Предвижда се изграждане на нови обособени паркоместа с бетонови паркинг елементи на тревна фуга, като за комплекс „Дружба“ те са общо 264 броя. Освен това в района на блоковете 1, 9, 11 и 13 ще има общо 30 паркоместа.

Нов облик ще придобие и междублоковото пространство между бул. „Народни будители“, у. „Перник“, „Искър“, „Чонгора“, „Детелин войвода“, „Балкапан“ по плана на 27 микрорайон.

Планира се засаждане на нови 98 дървета. Предвидени за изпълнение са: нова зона за спорт на открито със стрийт фитнес между блок 53 и 5, четири места за отдих с пейки и беседки.

В пространството южно от блок 9 на ул. „Горна Студена“ ще се изпълни нова площадка за отдих с беседка и пейки. Площадки за отдих се предвиждат и до бл. 27 на „Народни будители“, както и източно от бл. 5 на ул. „Мур“. Ще се извърши частични реконструкции на улични платна.

В обхвата на обекта се предвижда рехабилитиране и изграждане на нови общо 172 паркоместа.

В район „Младост“ ще бъде облагородено пространството между „Георги Пеячевич“, бул. „Владислав Варненчик“, бул. „Васил Левски“ и ул. „Родина“. Проектирана е спортна площадка, фитнес на открито, зони за отдих и други дейности.

Междублоково пространство между бул. „Св. Елена“, ул. „Георги Минков“, бул. „Трети март“ и бул. „Константин и Фружин“ също ще се радва на нова визия. В източната част ще се изгради изцяло нова зона, която ще включва няколко кръгли площадки, свързани помежду си с алеи, на които се разполагат места за рекреация. В близост до съществуваща детска площадка, намираща се до блок 2, ще се изгради площадка за фитнес на открито с площ 224 квадрата. В северозападната част, зад блок 7, ще се изгради фитнес площадка на открито с площ 180 квадратни метра.

Коментари

Новини Варна