IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
09:45 | 11 май 2023
Обновен: 06:24 | 29 април 2024

Пропадна улица при ВиК строеж във Варна

Жителите на „Пчелина“ затварят един от главните пътища в града на 16 май

По материала работи: Слав Велев
Пропадна улица при ВиК строеж във Варна

Снимка: Димитрина Дончева/Радио Варна

Пропадна улица при ВиК строеж във варненската местност „Пчелина“. Това преля чашата на търпението на жители на района и те вдигат протест. В знак на недоволство гражданите  ще затворят един от главните пътища във Варна на 16 май 2023 г. Повод за възмущението им е бавното строителство на канализация, разрушенията по частните им имоти следствие на това и оставянето само на един път, по който могат да стигнат с кола до домовете си. В момента живеещите в местността имат само един път, по който могат да излизат с колите си, но той е в много лошо състояние.

От известно време в местност „Пчелина“ кипи усилено строителство, но както в повечето местности на Варна – първо се строят блоковете, а след това се започва изграждането на канализация, водоснабдяване, прилични улици и стабилно електричество, коментира за Радио Варна Димчо Ханджиев, технически ръководител в пътна строителна фирма преди 1990 година.

В началото на тази година община Варна започва строителството на канализация по основния път в местността ул. „Патриарх Максим“, с изпълнител на проекта ВиК-Варна. Пет месеца по-късно хората са отчаяни, че някога тези строителни дейности ще свършат, защото:

„От 27 февруари т.г. е разкопан пътя. Осъмнахме с едни хвърчащи бележки по оградите на къщите и от там нататък повече от два месеца – абсолютно бездействие. Казано по български – десет гледат, един работи, всички му дават акъл.“, коментира една от жените, които живеят в местността.

Работата, обаче тъкмо започнала – спира, след като при разкопаването за полагането на тръби, пропада пътя, а с него и подхода към дома на Калина Кънчева. Това се случва днес /10.05.2023 г./, а тя го установява като се прибира в къщи. Сега жената иска да разбере ще получи ли обезщетение и от кого.

Ремонтът на ул. „Патриарх Максим“ е бил обещан на хората преди четири години по време на местните избори за кмет на Варна. Четири години по-късно започват да копаят – случайно или не – отново в годината на кметските избори, коментира местен жител. Други отбелязаха, че е трудно придвижването на деца, възрастни хора, майки с колички. Част от живеещите вървят пеша и се налага да удължават пътя си за всички места, до които искат да отидат, трябва да тръгнат много по-рано, за да стигнат навреме – детска градина, училище, работа.

По четири пътя хората са стигали до домовете си с коли. В момента е отоврен за движение само един и той е в много лошо състояние, възмущават се жителите на „Пчелина“.

Срещата на хората не премина и без появата на политически лица. На мястото освен бившият областен управител Благомир Коцев, беше и доктор Антон Тонев от „Продължаваме промяната“, когото хората в началото очевидно не разпознаха. За Радио Варна каза, че е получил сигнал за това, че хората ще се събират, за да коментират ситуацията и присъства в качеството си на общественик, като посочи, че самият той се е сблъсквал с проблеми подобни на този. По думите на хората, обаче, никой от присъстващите не е сигнализирал на политици за това, че ще събират. Местните жители не пожелаха събирането им и протеста, който ще подготвят да бъде "яхнат" от която и да е политическа партия.

Същинският проблем за пропадането на пътя по време на строителните дейности посочи Николай Доцински, който живее на ул.“Патриарх Максим“:

„Пътят целия пропадна. Имаше водопровод, който отвеждаше вода от преливниците в другата мрежа, но строителите го разрушиха и впоследствие тази вода се излива в изкопите, които те правеха за полагане на тръбите. В резултат от това целият път пропадна, пропадат и оградите. Сега в момента дълбаят, слагат чакъл, слагат тази тръба. След това втори път ще минават за канализацията, което означава, че ние доста дълго време няма да можем да достигаме до нашите къщи с автомобили.

В крайна сметка се получават съборени огради, напукани плочи, напукани стени и ние не виждаме кой ще ги възстанови.“

Хората настояват да се работи всеки ден по обекта, за да може той да приключи в посочения краен срок.

Вижте снимки и разберете повече от репортажа на Димитрина Дончева ТУК

Коментари

Новини Варна