IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
12:00 | 12 май 2023
Обновен: 21:05 | 28 април 2024

Искат металдетектори по варненските училища

Колко сигурни са мерките за сигурност и охрана в школата

По материала работи: Слав Велев
Искат металдетектори по варненските училища

Снимката е илюстративна: АРХИВ

Повече камери и поставянето на металдетектори по входовете на учебните заведения. Това са част от мерките, които предлагат директори на варненски школа, с цел повишаване мерките на сигурност след стрелбата в Сърбия,

Сигурността в училищата трябва да се регламентира на централно ниво, а достъпът до тях да бъде ограничен и контролиран. Това коментира за Радио Варна Петко Петков, директор на СУ "Климент Охридски" във Варна, предаде Радио Варна

Според него в училищата трябва да има и металдетектор. Причината - преди време в учебното заведение, което ръководи, е имало ученик, който е носил нож в училище. Не липсват и случаи на младежи, които в раниците си имат бокс. Това е по-скоро изключение, но когато се случи, първо се говори с родителите, допълни Петков.

В СУ "Климент Охридски", за повишаване на сигурността, планират да има монитори при портиерите. В момента камери има само в общите помещения.

Инж. Мария Георгиева е директор на Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване "Николай Хайтов" във Варна. Повече от 15 години там има видеонаблюдение. Постовете за това са две - в дирекцията и в производствения корпус.

Инж. Георгиева също е на мнение, че металдетекторите са една от мерките, които е необходима за въвеждане в училищата.

Външните хора и родителите минават през пропускателен режим, преди да влязат в учебното заведение. Охраната лично води външните лица при ръководството, допълни Георгиева.

Физическа охрана в училището има от 7 до 17.30 часа. Портиерът има задължения да огледа района и да информира директора за проблеми.

За сигурността в училището разберете повече от материала на Даниела Стойнова ТУК

Коментари

Новини Варна