IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
12:00 | 5 юни 2023
Обновен: 00:14 | 28 март 2024

Погребални агенти от цял свят се събират край Варна

Съюзът на погребалните фирми в България чества 30-годишнина от създаването на организацията

По материала работи: Слав Велев
Погребални агенти от цял свят се събират край Варна

Погребални агенти от цял свят се събират край Варна. На 7, 8 и 9 юни 2023 г. гр. Варна (х. “Интернационал”, Златни пясъци) ще бъде домакин на 52-ия FIAT-IFTA ICD (International Council of Direction), както и на срещата на Съюза на погребалните фирми в България по повод 30-годишнината от създаването на организацията. Със сигурност това е важен момент в историята на Съюза и знак за нейния принос към погребалната индустрия в страната.

Форумът ще събере авангардни представители на погребалния бизнес от цял свят, които ще обменят знания и опит. Фокусът е върху най-новите съвременни разработки на организацията, върху погребалното наследство, както и върху образователния проект на организацията. На конференцията ще бъдат проучени нови потенциални области и клиенти в рамките на погребалната индустрия.

FIAT-IFTA е световна организация със стотици членове от повече от 80 държави, като национално представени са 50 от тях, сред които и България чрез Съюза на погребалните фирми в България.

На форумът ще присъстват представители на браншовите организации на: Полша, Дания, Белгия, САЩ, Мексико, Китай, Монголия, Бразилия, Англия, Испания, Румъния, Унгария, Германия, Словакия, Франция, Нидерландия, Непал, Гърция, Италия, Япония, Норвегия, Турция, Португалия, Израел, Чехия, Ирландия, Сиера Леоне, Словакия, Швеция, Украйна и др., както и производители от бранша, спонсори на събитието.

На коктейла по случай откриването на форума ще бъде присъства Кмета на гр. Варна - г-н Иван Потних.

От българска страна за събитието и неговата организация отговаря Атанас Аргиров - ковчежник на FIAT-IFTA и Председател на Съюза на погребалните фирми в България.

В много държави от ЕС погребалните услуги са напълно освободени от ДДС, което прави качеството им по-високо. Такива държави са: Дания, Финландия, Италия, Ирландия, Нидерландия, Португалия. С намален ДДС са погребалните услуги в: Андора, Белгия, Хърватска, Кипър, Чехия, Люксембург, Полша, Словения, Швеция.

В част от държавите на ЕС държавата изплаща помощи за погребение.

Почти във всички държави от Западна Европа има развита система за застраховка “Погребение”, която в голяма степен помага на семействата, загубили близък в трудния за тях момент.

В повечето държави от ЕС се развиват т.н. “зелени погребения”, в които биоразградима урна се поставя в корените на дървета в специално отделени за целта гори.

В много държави от Европа кремацията преобладава над традиционните форми на погребени: Чехия (79%), Германия (67%), Унгария (66%), Словения (83%), Швеция (82%), Швейцария (86%) и др.

Коментари

Новини Варна