IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
10:00 | 13 юни 2023
Обновен: 06:47 | 29 април 2024

РДНСК-Варна спря колите по крайбрежната алея във Варна по нареждане на регионалния министър

Десетки партийци от управляващата коалиция протестираха пред празната сграда на Областна управа

По материала работи: Слав Велев
РДНСК-Варна спря колите по крайбрежната алея във Варна по нареждане на регионалния министър

Снимка: Областна администрация

Началникът на РДНСК-Варна инж. Кирил Москов издаде заповед за детайлна проверка на казуса със статута на крайбрежна алея „Капитан Георги Георгиев“ във Варна. Това стана след нареждане на регионалния министър Андрей Цеков. Целта е да се защити обществения интерес и да се гарантира живота и безопасността на пешеходците по Алея първа, съобщиха от министерството.

Проверката ще се проведе от 12 до 23 юни съвместно с МВР. Създадена е работна група, която ще провери на място и по документи строеж „Крайбрежна алея /дамба/ „Капитан Георги Георгиев“. В тази връзка за периода на проверката се ограничава достъпът на моторни превозни средства в зоната, с изключение на автомобилите със специален режим и автомобилите, обслужващи обществените обекти по крайбрежната алея.

В същото време десетки партийци от управляващата България коалиция излязоха в понеделник вечер на протест срещу отмяната на забраната за движението на автомобили по крайбрежната алея във Варна. Организатор на проявата беше „Продължаваме промяната“.

Заповедта за спирането на колите бе на бившия областен управител на града Благомир Коцев. Настоящият – Марио Смърков, който часове по-рано подаде оставка, отмени тази заповед.

Хората поискаха алеята да остане изцяло пешеходна зона, като по нея се допускат само колоездачи.

Аргументите, които използвах, когато издадох заповедта си, все още са валидни, каза пред медиите Благомир Коцев, който също се включи в протеста, предаде БТА. Той уточни, че все още никой не е запознат какво точно гласи заповедта на Марио Смърков и изрази притеснение, че всъщност сега всичко се прехвърля към кмета на града Иван Портних. Големият въпрос е дали общината е компетентна да реагира, коментира Коцев. По думите му кметът има два варианта – или да потвърди затварянето на алеята за коли, или да бездейства и да изчака заповедта на Марио Смърков да влезе в сила и колите да се върнат автоматично.

Коментари

Новини Варна