Варна 10°
fallback
Новини Варна
16:00 | 26 юни 2023
Обновен: 03:55 | 15 май 2024

Честито: Квартал „Чайка” първи става „зелена зона”

Отварят пътя за „Виница” в края на юли, но затварят ”Подвис” и „Поп Димитър”

По материала работи: Слав Велев

Бъдещата зелена зона предвижда 7 подзони (в светлозелено) между синята зона и бул.”Васил Левски” (без Максуда)

Въвеждането на „зелената зона” във Варна ще започне от кв.”Чайка”. До края на тази седмица на място ще бъдат обявени подробности, съобщи кметът на Варна Иван Портних, предаде "Дарик".

В зона за платено улично паркиране ще се превърнат всички територии между синята зона и бул.”Васил Левски” (без Максуда). „Зелената зона” ще осигурява кратковременно паркиране до 5 часа (в синята е 3 часа). Ще е с работно време от 9.00 до 19.00 часа в делнични дни, беше обявено при представяне на проекта преди година. 

„Зелената зона” във Варна ще бъде въвеждана поетапно като се предвижда да има 7 подзони, подобно на „синята зона”. На улици в обхвата й ще бъде въведено еднопосочно движение. Промяната ще се прави там, където това е необходимо, и след съответния анализ. 

Ремонтът на ул. „Цар Борис III”, която е основната връзка на кв.”Виница” с града, ще приключи до края на юли. До края на тази седмица трябва да бъдат финализирани дейностите по ВиК инфраструктурата, след което за 30 дни Общината ще завърши изцяло ремонта, заяви кметът на Варна Иван Портних.

Строителните дейности на пътя за "Виница" започнаха в края на март. В ремонтирания участък се изгражда битова канализация по проект на ВиК-Варна, финансиран от оперативна програма „Околна среда“. Ремонтът след това включва пълно обновяване на уличното платно, изграждане на тротоари с осигурена достъпна среда, велотрасе и обновяване на уличното осветление с нови LED осветители, което ще бъде извършено от Община Варна.

"Този ремонт трябваше да е приключил преди две години, но заради забавения ВиК проект започваме работа сега”, обясни кметът. По думите му дискомфорта в града в момента се дължи на реализацията на мащабния проект на ВиК-Варна, част от който е и ул. „Цар Борис III”.  

Предстои затваряне и ремонт на улиците ”Подвис” и „Поп Димитър”, но това ще стане след приключване на строителните дейности по бул.”Христо Смирненски” и ул .”Прилеп”. По пътя за с. Каменар (ул.”Прилеп”) предстои изграждане на канализация и над отсечката с ул. ”Патриарх Максим”, посочи Портних.  

Автор на статията:
Слав Велев
варна ремонт Виница пътна обстановка ремонти община варна новини пътища портних улици зелена зона Подвис пътя Поп Димитър Portnih
21 коментара
fallback
fallback