IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
10:00 | 8 юли 2023
Обновен: 06:07 | 26 април 2024

На 4 места във Варненско пият вода с лошо качество

В Пчелник живителната течност бъка от колиформи, а в Аврен от нитрати

По материала работи: Слав Велев
На 4 места във Варненско пият вода с лошо качество

В 4 населени места във Варненско пият вода с лошо качество. Това сочи справка на РЗИ за за качеството на питейната вода, подавана на населението във Варненска област през периода 16.06.2023 г. –30.06.2023 г.

В с. Пчелник водата е с повишено съдържание на колиформи – 36 КОЕ/100 мл, при норма – 0КОЕ/100мл;

ВВ „Каптаж „Изворите”, с. Л. Каравелово – КФ – 9 КОЕ/100 мл, при норма0КОЕ/100 мл

В с. Аврен водата е с нитрати –85 мг/л, при норма – 50 мг/л

"Хаджийска чешма” в с. Чайка, общ. Провадия също е с нитрати > 100 мг/л, при норма 50 мг/л.

При анализа на острата заразна заболяемост, не са установени заболявания, предавани по воден път.

Издадени са 2 предписания до Ръководителите на ЕТР при „ВиК-Варна” ООД и до оператора на каптаж „Изворите” за предприемане на мерки за регулиране на дезинфекцията на питейната вода с оглед постигане на съответствие с изискванията на наредбата. Издадено е 1 предписание до кмета на община Провадия за поставяне на табела: „Водата съдържа нитрати >50 мг/л” на местна обществена чешма „Хаджийска чешма” в с. Чайка.

РЗИ-Варна препоръчва питейната вода със съдържание на нитрати повече от 50 мг/л да не се ползва за пиене и приготвяне на храна от следните уязвими групи от населението: бременни жени, кърмачки, кърмачета, хора със заболявания на храносмилателната система и панкреаса. Кметовете на общини следва да уведомят по подходящ начин консуматорите и общопрактикуващите лекари. Информация за въздействието на нитратите върху организма и допълнителни съвети към потребителите могат да бъдат намерени на сайта на РЗИ-Варна в Раздел „Здравна информация”

Коментари

Новини Варна