IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
09:20 | 8 юли 2023
Обновен: 15:17 | 29 април 2024

Революция в родната нуклеарна медицина от Варна: Синтезираха нов радиофармацевтик

„Флуор-18 Простат Специфичен Мембранен Антиген“ е изработен в УМБАЛ „Света Марина“ - Варна

По материала работи: Слав Велев
Революция в родната нуклеарна медицина от Варна: Синтезираха нов радиофармацевтик

Снимка: УМБАЛ „Света Марина“

На 4 юли 2023 г. в УМБАЛ „Света Марина“ - Варна за първи път в България беше синтезиран успешно нов радиофармацевтик, известен като „Флуор-18 Простат Специфичен Мембранен Антиген“ (18F-si-PSMA). Синтезът беше осъществен от екип специалисти (химици, физици и медицински лаборанти) от Клиниката по нуклеарна медицина и метаболитна терапия с подкрепата на ръководството на болницата.

В съвременната нуклеарна медицина се наблюдава процес на преминаване на водещи в европейски и световен мащаб клиники от 68Ga-базирани радиофармацевтици към 18F-базирани такива, като причините за това са свързани с безспорните предимства на 18F-радионуклида. По-големият период на полуразпад на 18F-радионуклида позволява прилагането на по-детайлни процедури за изследване с ПЕТ/КТ-скенер, изискващи продължително време, като по този начин се увеличава възможността за обективизиране и на трудно доловими лезии, недостъпни за изследване понастоящем. От особено значение е също така възможността на Клиниката по нуклеарна медицина и метаболитна терапия в УМБАЛ „Света Марина“ - Варна самостоятелно да произвежда и осъществява контрол върху качеството на такива 18F-базирани радиофармацевтици, премахващо съществуващите при работа с радионуклида 68Ga ограничения за изследване на 2 - 3 пациенти дневно. Това ще доведе до значително съкращаване на листата на чакащите пациенти, а впоследствие и нейното отпадане.

След въвеждането през 2009 г. на първия в България ПЕТ/КТ-скенер, заменен през 2021 година с последно поколение напълно дигитален ПЕТ/КТ и въведения в експлоатация за първи в България Циклотронен комплекс за производство на 18F-базиран радиофармацевтик (2013 г.), изграждането на модерна Лаборатория за синтез и контрол на качеството на радиофармацевтици, базирани на различни радионуклиди (2019 г.), както и с огромния опит и професионализъм на своя екип, Клиниката по нуклеарна медицина и метаболитна терапия на УМБАЛ „Света Марина“ - Варна отново се доказа като водеща в страната и региона високотехнологична болнична структура.

Коментари

Новини Варна