IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
14:40 | 8 септември 2023
Обновен: 03:11 | 29 април 2024

Осъдиха двама варненци, седнали дрогирани зад волана

Единият остана без "Алфата" си, а другият трябва да плати 10 000 бона на държавата - цената на управляваната от него "Хонда"

По материала работи: Слав Велев
Осъдиха двама варненци, седнали дрогирани зад волана

Наказаха двама водачи, шофирали след употреба на наркотични вещества във Варна.

За престъпление по транспорта, в бързо производство, по силата на одобрено от Варненския районен съд споразумение с признание на вината, бе наложено наказание на 21-годишен водач. При проверка на 19 август тази година във Варна 21-годишният младеж е засечен да управлява лек автомобил „Алфа Ромео“ след употреба на канабис, установено по надлежния ред с техническо средство - дрегер-тест за наркотици. Подсъдимият водач следва да изтърпи наказание от 3 месеца лишаване от свобода, чието изпълнение се отлага с изпитателен срок от 3 години. Той бе лишен още от право да управлява автомобил за срок от 6 месеца, а превозното средство, послужило за извършване на престъплението се отнема в полза на държавата.

В друго съдебно дело от тази седмица, състав на Районен съд – Варна наложи общо наказание на 31-годишен мъж за две престъпления: за шофиране след употреба на наркотично вещество и за държане на високорисково наркотично вещество – амфетамин, с нетно тегло около 46 грама. Деянията са извършени и установени при проверка на 18 август тази година във Варна. За всяко от деянията бяха определени отделни наказания, като съгласно параметрите на одобреното споразумение, на подсъдимия бе наложено общо най-тежкото измежду определените наказания, тъй като двете деяния са извършени преди да има влязла в сила присъда, по което и да е от тях. Така наказанието, което следва да търпи 31-годишния мъж, е лишаване от свобода за 10 месеца, чието изпълнение се отлага с изпитателен срок от 3 години. Съдът присъедини към наложеното най-тежко наказание  и наказанието „лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 12 месеца. Съгласно нововъведената законова разпоредба - на основание чл.343б, ал.5 от НК, подсъдимият бе осъден да заплати в полза на държавата сумата от 10000 лева, представляваща равностойност на управляваното след употреба на наркотично вещество превозно средство - лек автомобил „Хонда“.  В негова тежест са и направените разноски по делото.

Съдебните актове са окончателни и влизат в сила веднага.
 

Коментари

Новини Варна