IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
16:53 | 12 септември 2023
Обновен: 10:27 | 28 април 2024

Два нови плувни басейна планира да изгради Община Варна

Единият ще бъде в кв. „Аспарухово“, а другият – в ж.к. „Възраждане"

По материала работи: Слав Велев
Два нови плувни басейна планира да изгради Община Варна

Заседание на ПК "Архитектура и градоустройство"/Снимка: Общински съвет - Варна

Община Варна планира да изгради два нови плувни басейна. Единият ще бъде в кв. „Аспарухово“, а другият – в ж.к. „Възраждане“. Това стана ясно на днешното заседание на комисията по архитектура и градоустройство към Общинския съвет, на което беше разгледана програмата за предпроектни проучвания и проектиране на обекти по бюджета за 2023 – 2025 г.

Програмата е на обща стойност 8 млн. лева. Около половината от средствата са заделени за изграждане на централизирана и интегрирана геопространствена информационна система.

Сред акцентите в програмата е проектирането на ПУП за строителство на етажни паркинги в града. Предвиждат се също обследване и предпроектни проучвания за паркове в ж.к. „Кайсиева градина“ и „Чайка“, както и в селата Звездица, Константиново, Тополи и Каменар. Ще бъдат проучени и места край Варна за създаване на кътове за отдих  и екопътеки.

Опазването на сградите паметници на културата във Варна остава сред приоритетите на общината. Има заделени средства за проекти за реставрация и консервация на сгради, представляващи културна ценност и са смесена собственост.

В програмата фигурира също разработването на подробни устройствени планове за разширяване на гробищните паркове, които периодично изпитват затруднения с осигуряването на места.

 

Коментари

Новини Варна