IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
07:45 | 9 октомври 2023
Обновен: 20:27 | 28 април 2024

Трима премиери се събират днес край Варна, за да обсъдят регионалната свързаност

В срещата на „Евксиноград“ участват министър-председателите на България, Гърция и Румъния

По материала работи: Слав Велев
Трима премиери се събират днес край Варна, за да обсъдят регионалната свързаност

Министър-председателят акад. Николай Денков е домакин на тристранна среща, на която ще участват премиерите на Гърция Кириакос Мицотакис и на Румъния Йон-Марчел Чолаку, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Тримата ще се срещнат днес в резиденция „Евксиноград“ край Варна. 

Ще присъстват също заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Маргаритис Схинас и еврокомисарят по транспорт Адина Вълян. Ще участва и министърът на енергетиката на Молдова Виктор Парликов.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел също ще вземе участие в Тристранната среща. 

Паралелно на лидерската среща на премиерите на трите страни ще се проведат 3 работни сесии. Вицепремиерът Мария Габриел ще председателства първата от тях на тема „Външни работи, политика за сигурност и бъдещи перспективи на Тристранния формат“. В сесията ще се включи и Маргаритис Схинас, зам.-председател на ЕК. 

Основен акцент в разговорите ще бъде регионалната свързаност и по-конкретно проектът за коридор от Солун през Кавала, Александруполис, Бургас и Варна до Констанца с възможност за удължаване към Молдова. Идеята е по трасето да бъде изградена модерна транспортна, комуникационна и енергийна инфраструктура, която ще активизира икономическите, а и политическите връзки между включените държави. 

Сред предвидените за обсъждане теми са сътрудничеството в рамките на НАТО и нарастващото значение на Черноморския регион, присъединяването на България и Румъния към Шенген, идентифицирането на общи приоритети в рамките на процесите на присъединяване на страните от Западните Балкани.

Срещата бе инициирана от акад. Николай Денков при визитата му в Атина през август. Тогава бе заявена позиция от българска страна, че бъдещият коридор ще функционира още по-ефективно, когато всички страни по трасето станат членки на Шенгенското пространство и границите между тях отпаднат.

Коментари

Новини Варна