IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
16:20 | 14 октомври 2023
Обновен: 16:24 | 27 април 2024

Национален конкурс за историческа памет „Будител” се проведе във Варна

Търсят веществени доказателства за гроба на Христо Ботев, съобщи Боян Ботйов

По материала работи: Слав Велев
Национален конкурс за историческа памет „Будител” се проведе във Варна

Във форума в "Юнашкия салон" взеха участие над 250 деца от 40 населени места в страната/Снимка: Черно море/АРХИВ

Над 55 проекта са отличени в седмото издание на Националния ученически конкурс за историческа памет „Будител”, който се провежда във Варна по инициатива на Регионалното управление на образованието и Първа езикова гимназия в града. С 200 индивидуални и колективни проекта - доклади, есета, видеа, презентации, филми и драматизации, участваха над 250 деца от 40 населени места в страната, съобщиха организаторите. 

С наградата на кмета на Варна бяха удостоени възпитаниците на Софийската професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов“ от София и на школа „История” към Първа езикова гимназия във Варна. Бяха присъдени и специални призове от фондация „Българска памет“, Регионалния исторически музей, Държавния архив, Фондация „Христо Ботйов“, Националната асоциация „Георги Ст. Раковски”, Националния дворец на децата, Училищното настоятелство към гимназията домакин, евродепутата Емил Радев, който е възпитаник на Първа езикова гимназия във Варна, предаде БТА.

Конкурсът е посветен на 175-годишнината от рождението на поета революционер Христо Ботев, 150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски и 145 години от освобождението на България. 

Отличията бяха връчени на церемония в Юнашкия салон в рамките на Националната ученическа конференция на тема „Завещаната ни свобода”, която се провежда днес във Варна.

От фондация „Христо Ботйов“ продължават издирването на гробното място на поета и революционер Христо Ботев. Това съобщи във Варна нейният председател Боян Ботйов, който участва в Националната ученическа конференция „Завещаната ни свобода“, която се провежда в града. 

С колеги от различни институции опитваме да установим гробното място на Христо Ботев в местността Манастирски дол във Врачанския Балкан, но все още не могат да се дадат повече сведения, защото трябва да се намерят веществени доказателства, каза той. Засега проучванията са базирани на спомени на овчари, които са давали сведения на четата на Ботев и те са били записвани, каза още Ботйов и изрази надежда да се стигне до краен резултат. По думите му според данните, с които разполага историческата наука, е неоспоримо, че спрямо воеводата не е извършено предателство, а черкезин го е прострелял смъртоносно.

Фондацията съществува от 30 години, припомни Ботйов и съобщи, че сред настоящите й дейности е превеждането на Ботевото творчество на различни езици. Преди пандемията от Ковид-19 е изработен българо-английски вариант, но сега всичко е по-трудно финансово, сподели той. Заради промените в държавното управление и политическата нестабилност, от фондацията смятат, че не е удачно да търсят в момента парична подкрепа, каза Ботйов и припомни, че отделни министерства са им оказвали помощ през годините.

Фондация „Христо Ботйов“ е за седма година партньор в организацията на Националната ученическа конференция и Националния ученически конкурс за историческа памет „Будител” във Варна. Това е чудесна инициатива и тя трябва да продължи, смята председателят, защото ако учениците знаят миналото си и корените на рода си, ще бъдат по-мотивирани и по-силни в сложното време, в което живеем, когато децата имат нужда от стожери.

Според наблюденията му през годините учениците работят ентусиазирано и полагат много усилия да направят хубави разработки, есета, филми за участие в конференцията и конкурса. Той смята, че те се нуждаят от исторически теми, но подчерта, че не може само училището да поеме главната част в образованието и възпитанието, защото най-важна е ролята на семейството, където са устоите, и родителите имат важната задача да пазят ценностите.

Коментари

Новини Варна