IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
16:15 | 18 ноември 2023
Обновен: 16:28 | 29 април 2024

Очаква ни значително влошаване на времето във Варна тази нощ

Обезопасете домовете и имотите си, идва ураган

По материала работи: Слав Велев
Очаква ни значително влошаване на времето във Варна тази нощ

Снимка: meteobalkans.com

Тази вечер ще бъдем свидетели на мезовихри. Обикновено тези вихри се образуват при изключително силни циклони. Много често се формират в урагани, но не рядко се образуват и в умерените ширини, алармира meteobalkans.com.

През следващите 12 часа, времето Източна България ще се определя от Черноморски циклон. Очакваният център ще премине много близо до Черноморското крайбрежие. Бурята ще генерира силни ветрове с ураганни стойности и високи вълни -до 5-7 метра. Очакваме бурята Frederico (Фредерик )да затвори и пристанищата в района. Бурята ще отмени полети в Истанбул, Варна и Бургас.

Висок е и рискът от възможни наводнения и материални щети, следствие от силните пориви на вятъра от над 100 км. /час и значителните валежи.

Обстановката в Източна България значително ще се усложни през нощта, алармират и от НИМХ. Под влияние на циклон в западната акватория на Черно море, метеорологичната обстановка в Източна България значително ще се усложни. Ще духа бурен и временно ураганен север-северозападен вятър. Ще е облачно, с повсеместни валежи, които в повечето райони, дори и по Черноморието ще преминат в сняг. На места количествата ще достигнат до 40-60 mm, локално и повече.

В Лудогорието, в Източна Стара планина, Странджа и Сакар ще се образува снежна покривка. В западната половина от страната ще е без съществени валежи, с разкъсвания на облачността. Минималните температури ще бъдат 0° и 5°, малко по-ниски в котловините на Югозападна България; в София - около 0°.

Утре още преди обяд валежите в Източна България ще спрат, около обяд и там облачността ще се разкъса и намалее. Северозападният вятър ще отслабне и в по-голямата част от страната ще е силен, а по крайбрежието на морето все още до бурен. Максималните температури ще бъдат между 5° и 10°, по-ниски в Североизточна България; в София - около 6°.

Над планините преди обяд все още на места ще има валежи от сняг, но около обяд валежите ще спрат и облачността ще се разкъса. Ще духа бурен северозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 2°, на 2000 метра - около минус 3°.

Над Черноморието преди обяд все още има валежи, но в процес на спиране. Около обяд валежите навсякъде ще спрат и облачността ще се разкъса. Вятърът ще отслабне, но ще се задържи силен и временно бурен. Максималните температури ще бъдат между 6° и 9°. Температурата на морската вода е 10°-16°. Вълнението на морето ще бъде 4-5 бала.

Община Варна препоръчва гражданите във Варна и областта да обезопасят домовете и имотите си, като затворят всички врати и прозорци и преместят леки предмети и имущество на закрито. Собствениците на моторни превозни средства се съветват да паркират колите си далеч от дървета, строежи и други опасни места.

Всички институции са в готовност да реагират на влошеното време. Енергоснабдяване, водоснабдяване, пристанищна и областна администрация координират помежду си, за да предотвратят прекратяване на комуналните услуги.

Отдел „Дейности по защита на населението“ на Община Варна, фирмата-изпълнител по договор с общината за реакция в такива ситуации и подразделенията на дирекция „Екология“, както и служителите в районните администрации са в готовност за незабавни действия по заповед на кмета на Варна Благомир Коцев от 17 ноември.

Вчера на извънредна среща заместник-кметовете информираха, че всички отговорни служби са в готовност, държи се връзка с РСПАБ, въведени са дежурства за зимна поддръжка на улици и пътища в район Аспарухово.

Разпоредено е на сметопочистващите дружества да почистят падналите листа и клони, за да се предотврати запушване на отводнителната система на града. Мобилизирани са фирмите за поддръжка на дъждоотводнителната съоръжения.

Гражданите могат да подават сигнали за бедствени ситуации на дежурния телефон на Община Варна: +35952820112.

Коментари

11g 23g 89g nlo ( преди 5 месеца )
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна