IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
07:30 | 19 ноември 2023
Обновен: 10:51 | 29 април 2024

Варна бедства! Жена загина, мъж е тежко ранен. Целият град е пометен от бурята (СНИМКИ)

Бедствено положение е обявено и във Вълчи дол. Ситуацията в област Добрич е много тежка, стотици хора са в снежен капан

По материала работи: Слав Велев
Варна бедства! Жена загина, мъж е тежко ранен. Целият град е пометен от бурята (СНИМКИ)

Снимка: Фейсбук/Meteo Balkans

Кметът на Варна Благомир Коцев обяви бедствено положение в общината, считано от 02:00 часа днес със заповед №3991.

"Във връзка с извънредно силния ураганен вятър и валежи, рязко влошилите се метеорологични условия на територията на община Варна и опасността за здравето и живота на гражданите, обявявам бедствено положение в общината. Моля, всички граждани да си останат по домовете, освен в случаите на спешна необходимост", заяви Коцев.

Тежката метеорологична обстановка доведе до загубата на човешки живот. Ураганният вятър и силният дъжд, на места и сняг, затрудняват силно действията на аварийните екипи в тъмната част на денонощието. Нарушаване на енергоснабдяването има във всички пет района на общината. Тонове паднали клони и дървета блокират ключови пътни артерии, рушат инфраструктура и нанасят щети. Има разрушени светофарни уредби и пътни знаци, движимо и недвижимо имущество, не е възможно свободното придвижване. Блокирани са превозни средства и хора на територията на общината.

43-годишна жена загина, след като е била затисната от паднали клони във Варна, съобщиха от полицията в морската столица. Сигналът е подаден към 21.15 часа снощи. Загиналата е от Каспичан.

Инцидентът е станал в района на Районнен съд – Варна.

При пристигането на пожарна и линейка, клоните са продължили да падат. Пострадал е и шофьорът на линейката, който е със счупени ребра, без опасност за живота. Наранен е бил и лекарят, пристигнал на място, съобщиха за ИА "Черно море" от полицията. Над 50 са пострадалите автомобили в града. Отлетял е и покрив на мезонет.

Налице са условия, които застрашават живота и здравето на гражданите. Общината още веднъж призовава хората да останат по домовете си.

Коцев свиква кризисен щаб, който да оцени щетите и да предприеме незабавни мерки за връщане на града към нормален ритъм. До събирането на щаба всички налични ресурси, звена, органи и специализирана техника са на терен, за да окажат съдействие на пострадалите и за отстраняване на последиците от бедствието, добавя той.

Вследствие на оценката кметът ще вземе решение колко дълго да продължи режимът на бедствено положение и има ли необходимост от включване на ресурс и техника от съседни общини.

Бедствено положение е обявено и във Вълчи дол, което е в сила след 1 ч. днес.

Ситуацията в област Добрич е много тежка.  Вече са затворени пътищата Добрич - Генерал Тошево и Добрич - Балчик. Има много закъсали автомобили, тирове, дори специализирани машини. Това съобщи за Про Нюз Добрич дежурният в Областно пътно управление.

Закъсали тирове има около с. Стожер, в резултат на което от там не може да се минава.

Много закъсали коли има в района на с. Приморци, още от с. Сенокос.

Край с. Стефаново наред с коли и тирове, е закъсала и пожарната, която отишла, за да евакуира три деца от леки автомобили. Поради големите преспи пожарникарите изнесли на ръце децата от колите, в които пътували. Пренесли ги в пожарния автомобил, но и той закъсал в преспите.

Коментари

Новини Варна