Варна 10°
fallback
Новини Варна
16:45 | 12 декември 2023
Обновен: 21:13 | 13 май 2024

Наградиха варненци с приза „Посланици на донорството“

Младите мъже са създатели на проекта „Последният дар на човека"

По материала работи: Слав Велев

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков връчи награди „Посланици на донорството“/Снимка: МЗ

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков връчи награди „Посланици на донорството“ на Александър Николов, Димитър Панайотов и Самуил Петков. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Младите мъже са създатели на проекта „Последният дар на човека“, посветен на донорството и трансплантациите. В края на септември те успяват да осъществят една своя цел, след като общинската комисия по „Култура и духовно развитие“ във Варна дава подкрепата си за преименуване на улица в кв. "Аспарухово". Улицата носи името на брата на Александър - Георги Николов, който на 20-ти септември 2015 г. остава завинаги на 21 години, но дава шанс за живот на четирима пациенти, нуждаещи се от трансплантация.

 

Пред министър Хинков Александър, Димитър и Самуил разказват своите планове за развитие на проекта си, за да може повече хора да научат за донорството и трансплантациите. По думите им координаторите по донорство в лечебните заведения са изключително важни и колкото по-мотивирани са те, толкова по-голям успех ще се постига. Донорството трябва да се развива, защото за нас то е най-чистият и хуманен акт, допълват тримата.

Министър Хинков посочва, че една от най-важните му задачи като министър е отделянето на Изпълнителната агенция по трансплантациите в самостоятелна структура. "Вярвам, че това ще подпомогне процеса, но каквото и да правим, не бихме се справили без хора като вас. Адмирации за усилията и работата ви в подкрепа на донорството“, допълва проф. Хинков.

Александър, Димитър и Самуил получиха почетни плакети и грамоти, като част от инициативата „Седмица на добрите новини“ в Министерството на здравеопазването, която започна вчера. 

В края на октомври на сайта на МЗ беше публикуван проект за промени в Закона за лечебните заведения, в който се предлага преобразуване на съществуващата Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, като от нея се отделят дейностите по управление, координация и контрол на трансплантациите. Целта на промените е да се създаде Изпълнителна агенция по трансплантация, която да започне работа от 1 февруари 2024 г., като  дотогава дейностите ще се осъществяват по досегашния ред - от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“.

Автор на статията:
Слав Велев
награди МЗ приз варненци донор брат Александър Николов донорство Министерство на здравеопазването проф. Христо Хинков Георги Николов Посланици на донорството Димитър Панайотов Самуил Петков Последният дар на човека проф. Хинков
0 коментара
fallback
fallback