IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
12:00 | 20 септември 2023
Обновен: 22:51 | 28 април 2024

Първата улица в света, кръстена на донор, се намира във Варна

Георги Николов си отива едва на 21-годишна възраст, но позволява на други 4 живота да продължат

По материала работи: Слав Велев
Първата улица в света, кръстена на донор, се намира във Варна

Името на донор, спасил четири човешки живота, ще носи улица във варненския квартал „Аспарухово“. Тя ще се казва „Георги Николов“. Георги е млад мъж от Варна. Той учи в чужбина, има остър ум и светло бъдеще. На 20-ти септември 2015 г. обаче Георги остава завинаги на 21. Но позволява на други 4 живота да продължат, като става донор.

Георги никога не е имал сериозни здравословни проблеми и няма как да се знае, че коварна мозъчна аневризма в главата му е на път да се спука и сложи край на живота му. За аневризмите няма обяснима причина или симптоматика и в случая на Георги не е повече от лош шанс.

Следвайки законовата разпоредба, че в България улиците се кръщават само на починали хора с особени заслуги за обществото, тази новаторската идея носи името "Анонимните герои". Преименуването на улица с име на донор е инициатива на граждани и създателите на проекта "Последният дар на човека", който цели да повдигне въпроса за проблемите с донорството в България.

Подобно на почти всичко друго – България е на последно място по трансплантации в Европейския съюз. Едва 13 са реализираните донорски ситуации у нас през 2022 г., а чакащите – близо 1000. Ако запазим сегашното темпо, ще са необходими повече от 20 години, за да бъдат трансплантирани всички, чакащи към днешна дата.

„Последният дар на човека” е документален мултимедиен разказ за донорството на органи в България. „Последният дар на човека” отнема почти 6 години, за да бъде реализиран. През това време Александър Николов и Димитър Панайотов провеждат над 100 срещи с лекари, пациенти и семейства на донори в повече от 15 населени места. Снимат в 8 болници, присъстват на три трансплантации и стават свидетели на една донорска ситуация.

Целият мултимедиен разказ е наличен на https://dokumentalisti.bg/dar, а последната глава излиза на 20-ти септември - деня, в който смъртта на Георги позволява на 4-ма души да продължат да живеят.

 

 

 

Коментари

Новини Варна