IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новини Варна
11:20 | 13 декември 2023
Обновен: 10:42 | 27 април 2024

Коцев отчете впечатленията си начело на Варна

Градът е бил даден на концесия и е управляван в полза на и от името на един строителен „предприемач“, констатира кметът

По материала работи: Слав Велев
Коцев отчете впечатленията си начело на Варна

Снимка: Фейсбук/Благомир Коцев

Кметът на Варна Благомир Коцев отчете впечатленията си начело на града в социалните мрежи. С влизането си в общината видях много лоши практики: слаб интерес, пренебрежително отношение към ефективността на работния процес, изтекли срокове по сключени договори без каквито и да е последствия и огромна липса на проектна готовност за кандидатстване по програми за финансиране, отново без последствия, отчита градоначалникът.

Според него голяма част от „проектите“ са направени да обслужат или да бъдат изградени от кмета в сянка през последните 5 години – човек, когото много от служителите в общината наричат „шефа“ или „благодетеля“. "Варненци добре знаят за какво говоря. „Шефът“ на общината не е бил Иван Портних, а човек, известен с прякора си", добавя Коцев.

Той обявява край на времето на привилегированите бизнесмени и преписките с приоритет., като кани варненския бизнес да следи активно за обществените поръчки, които Община Варна стартира, и да участва с оферти.

"Предстоят нови попълнения към екипа с млади професионалисти, готови да работят за Варна и за нейното развитие, превръщайки я в един от най-бързо развиващите се градове в България. Това е основна цел за моя мандат. Ще я постигнем с общи сили!", завършва Коцев.

Ето цялото обръщение на кмета към жителите на Варна:

"Скъпи варненци,

За месец служба като кмет на Варна установих много от причините, довели до изоставането на любимия ни град в последните години. Това - решен съм - ще се промени в следващите месеци!

Връщането към пътя на развитие преминава през една основна крачка и това е смяната на философията на управление. Досега основните движещи сили зад всяко действие на предишното управление са били предимно изгодата, личните интереси и страхът. Ако се питате защо конкретно нещо не се случило в нашия град или защо нещата не вървят, то е, защото не е имало лична изгода.

С влизането си в общината видях много лоши практики: слаб интерес, пренебрежително отношение към ефективността на работния процес, изтекли срокове по сключени договори без каквито и да е последствия и огромна липса на проектна готовност за кандидатстване по програми за финансиране, отново без последствия.

Малкото проекти, които открихме, всъщност не са точно проекти, а хвърчащи идеи, които тепърва ще се развиват и прерастват в истински проекти, които могат да се реализират. Досега почти нищо не е доведено докрай, с малки изключения.

Голяма част от „проектите“ са направени да обслужат или да бъдат изградени от кмета в сянка през последните 5 години – човек, когото много от служителите в общината наричат „шефа“ или „благодетеля“. Варненци добре знаят за какво говоря. „Шефът“ на общината не е бил Иван Портних, а човек, известен с прякора си.

Не се учудвайте, че нещата във Варна са зле! Когато съм вече отвътре, разбирам, че всичко, което се вижда отвън, е само върхът на айсберга. Такъв е например случаят с рибарското пристанище „Карантината“, за чието нормално функциониране следва да се изхарчат още много от нашите пари.

Действително Варна е била дадена на концесия и е управлявана в полза на и от името на един строителен „предприемач“, на когото му е било позволено да звъни на всички служители директно, а те са били принудени да изпълняват неговите повели безпрекословно.

Докато бившият кмет отсъстваше от обществения живот на Варна, именно това се е случвало в общината - налагано е поведение, притискани са хора, заплашвани са служители. Голяма част от бизнес проектите са били спирани с цел този, който има интерес да му се придвижат документите, да бъде принуден да отиде и „да се разбере с когото трябва“. И логично - това не се е случвало в Община Варна, а извън нея, в частни хотели. В кабинета на кмета преди моето встъпване в длъжност е имало стотици такива задържани преписки.

Оттук нататък във Варна ще се работи прозрачно, проектите ще бъдат разглеждани обективно и без пристрастия, спазвайки стриктно законовите разпоредби и срокове. А когато общината стане дигитална, всеки ще може да проследява преписката си - в кой отдел се намира и кога ще бъде издаден отговорът.

Дирекцията по архитектура вече работи за това административната тежест да бъде олекотена и сроковете за издаване на отговори и разрешителни документи да бъдат съкратени.

Обявявам край на времето на привилегированите бизнесмени и преписките с приоритет. Каня варненския бизнес да следи активно за обществените поръчки, които Община Варна стартира, и да участва с оферти. Уверявам ви, че всички кандидати ще бъдат разглеждани равнопоставено и търговете няма да са с предизвестен победител.

Предстоят нови попълнения към екипа с млади професионалисти, готови да работят за Варна и за нейното развитие, превръщайки я в един от най-бързо развиващите се градове в България.

Това е основна цел за моя мандат. Ще я постигнем с общи сили!"

Коментари

Новини Варна