IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Новини Варна
10:40 | 13 декември 2023
Обновен: 22:30 | 17 април 2024

Граждани с отворено писмо до Коцев: Варна има нова местна власт и стари проблеми

Време е за действия и спазване на предизборните обещания! Ще следим за всяко ваше действие и ще търсим резултати, пишат от „Варна диша“

По материала работи: Слав Велев
Граждани с отворено писмо до Коцев: Варна има нова местна власт и стари проблеми

Благомир Коцев/Снимка: Община Варна

От гражданско сдружение „Варна диша“ излязоха с отворено писмо до кмета на града Благомир Коцев и Общинския съвет в което упрекват местната власт в липсата на адекватни решения на наболели за морската столица проблеми. Сред тях е спирането на колите в Морската градина, изменение на ПУП за Аспарухов парк, спиране на презастрояването на града и други. В писмото обаче липсва и ред за боклуците и мръсотията в града, които явно не пречат на Варна да диша. 

Ето какво пишат в писмото си те:

Уважаеми г-н Кмете,
Уважаеми дами и г-да Общински съветници,

Варна има нова местна власт и стари проблеми. За решаването на много от тях е нужно време, но още първите няколко месеца от мандата на всеки новоизбран кмет и Общински съвет са показателни за това в каква посока на управление ще поемат.

Гражданско сдружение "Варна диша" от години се бори за обществените пространства, зелената система на града и по-специално за Морска градина с излаз на море по цялото протежение от вълнолома до Евксиноград. Морска градина, която да бъде истински парк за всички граждани и гости на града, а не само за богоизбрани. През цялото това време сме се борили срещу колите по алеите в парка, а в тяхна защита бяха собственици на имоти, явно и тайно подпомагани от предишни управници.

Последните месеци слушахме предизборни обещания за спиране на колите в парка, за истинска Морска градина до морето, за нови паркове в кварталите и т.н. Но тъй като неведнъж чували обещания, които не просто са оставали на думи, а дори се е вършело точно обратното, ние от "Варна диша" ще следим за всяко ваше действие и ще търсим резултати. Ако искате да докажете, че ще работите за Морската градина и зелената система на Варна очакваме в най-скоро време да направите няколко стъпки в тази посока. За тяхното изпълнение се изисква най-вече политическа воля и ако наистина имате такава можете да ги реализирате в кратък срок. 

1. Спиране на колите в Съставна зона 2 на Морската градина. За това няма нужда от специални заповеди и процедури, защото в парка има алеи, а не улици и за да се постигне това е достатъчно да се започне да се прилага закона от органите на реда.

2. Спиране на движението на автомобили по цялата Крайбрежна алея чрез промяна на Генералния план за движение на Варна.

3. Отмяна на решението за отказ на отчуждаване на имоти в парка, прието от Общинския съвет през юли, 2012 г. при приемане на новия тогава ОУП на Варна.

4. Изменение на ОУП на Варна, за да може цялата зона от вълнолома до Евксиноград и от морето до булевардите да стане една цяла територия за озеленяване и широко обществено ползване,  което да продължи с разработването на цялостен ПУП.

5. Изменение на ПУП за Аспарухов парк, за да се пресекат всякакви съмнения за потенциално застрояване, да се изкарат колите от парка, който да се свърже хармонично с плажа, както и да се защитят в максимална степен природните ресурси и историческото наследство. 

6. Предприемане на незабавни стъпки за ограничаване презастрояването на Варна. Последните години сме свидетели на повсеместното унищожаване на зелени площи и паркови пространства в нашия град. Това доведе морската столица до състояние на градоустройствена катастрофа и остави тежки последици върху нейния облик. Осъзнаваме, че за ревизия на ОУП на Варна са необходими години и поради това настояваме спешно да се наложи строителна забрана за терени, които биха могли да послужат за паркове, градинки, спортни площадки, озеленяване и т.н.

7. Да въведете процедура за обществено обсъждане преди приватизация, продажба, замяна, ПЧП и всякакви други сделки с поземлени имоти собственост на Общината и общински фирми за това дали могат да послужат за озеленяване и широко обществено ползване.

Свилен Стойчев
Кръстю Кръстев
Милен Славов"

Коментари

анонимен ( преди 4 месеца )
трябва да побутнем коцев да почисти варна защото коцев започна да мърси варна
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
анонимен ( преди 4 месеца )
коцев не може да почисти варна от листата и калта а мого говореше как щял да почисти варна а сега ще се пребием защото тротоарите и улиците на варна са много мръсни
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Новини Варна