IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
12:00 | 6 януари 2024
Обновен: 01:04 | 26 април 2024

ГЕРБ със сигнал до прокуратурата заради зам.- кмет, семеен адвокат на Коцев

Според Портних Община Варна губи милиони заради скандално бездействие в ресора на Диан Иванов

По материала работи: Слав Велев
ГЕРБ със сигнал до прокуратурата заради зам.- кмет, семеен адвокат на Коцев

Областният лидер на ГЕРБ и общински съветник Иван Портних/Пресцентър на ПП ГЕРБ – Варна 

Внасяме сигнал в Районна прокуратура  за разследване на схема, по която Община Варна е загубила възможността да добие общински жилища за милиони, заради бездействие на длъжностни лица в новата местна власт, което е в интерес на имотна облага на частно дружество. Това каза на брифинг областният лидер на ГЕРБ и общински съветник Иван Портних.

Зам.-кметът по правните въпроси Диан Иванов е бил  адвокат на въпросната фирма „Стройбилд” в делата, които води Община Варна срещу нея. Между тях има сключен договор  от 2007г. според решение на ОбС за предоставяне на терен на ул. „Дунавски лебед” за изграждане на сграда срещу предоставяне на общински жилища в размер на близо 900 кв. м от цялата РЗП.  Вместо да изпълни своите задължения по договора, „Стройбилд” ООД се е разпоредил с имота, прехвърляйки го фиктивно на дъщерна или свързана фирма, която вдига сградата, но Община Варна не получава апартаментите. Започва се дело срещу длъжника, но  ВОС излиза с решение от 10.11.2023 г., което не е в полза на Общината. Удобно ли е пропуснат законовият срок за обжалване от новата местна власт, която  влиза в задълженията си в този период, но е могла да реагира адекватно?! Умишлено ли е това бездействие, за да бъде прекратена по-нататъшната правна защита на Община Варна на още две по-горни съдебни инстанции. Още повече, че юристите в Община Варна започват делото, позовавайки се на практика на ВКС, който обявява този тип договори  за нищожни. В случая Община Варна е лишена от възможността да продължи своите правни действия и претенции и губи милиони.Този „пропуск” се оказва   в интерес на имотна изгода на частното дружество, като подчертавам, че негов адвокат е бил сегашният зам.-кмет по правните въпроси Диан Иванов, известен още като семейния юрист на Коцев и на фамилния му бизнес?! Който обжалваше забраната за коли в Морската градина и защитаваше незаконните обекти  на „Хоризонт”, припомни Иван Портних. Той  попита  дали Община Варна ще заведе сега дело срещу „Стройбилд” за неоснователно обогатяване с  неин имот.

Коцев се хвали с новоназначенията, от които щяло да  има  резултати. Това е един от тях, а другият е Пламен Китипов, местният лидер на Да,България, представен за водещ инфраструктурен инженер, който проектира тази част от бул.”Левски”, която се наводняваше и месеци наред не вземаше никакви мерки, припомни Иван Портних.
 

Коментари

Новини Варна