IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
17:00 | 30 януари 2024
Обновен: 09:40 | 26 април 2024

34 зони в Черноморския регион са рискови за наводнения

Оптимистичният сценарий е повишаване на морското ниво с 1 мм на година, а песимистичният - с 3 мм до 2100 г.

По материала работи: Слав Велев
34 зони в Черноморския регион са рискови за наводнения

Община Варна предприема временни мерки по обезопасяване на алеята преди летния сезон, но това няма да реши проблема трайно/Снимка: Община Варна

34 са зоните в Черноморския регион, за които има потенциален риск от наводнение. Това съобщи за Радио Варна Георги Янев, началник отдел „Планове за управление“ в Басейнова дирекция Черноморски район. Те са определени след анализ и са записани в Плана за управление на риска от наводнения, изготвен от експерти на Басейновата дирекция във Варна. Планът е в сила до 2027 година.

В плана повишаването на морското равнище е разгледано в два сценария, обясни Янев:

 "Оптимистичният сценарий е повишаване с 1 мм на година, песимистичният - с 3 мм на година до 2100 година."

Девет района са със значителен потенциален риск от морско наводнение. За всеки район са заложени мерки, като забрана на строителството и изграждане на брегоукрепителни съоръжения.

Щормовите вълнения са основен източник на заливане на крайбрежието при екстремни метеорологични условия. В контактната зона на 100 метра навътре в сушата се наблюдават най-големи разрушения, както и отнасяне на част от територията в морето.

Приливите в Черно море са слабо изразени. Амплитудата им достига до 10 см и не се разглеждат като опасност от наводнения.

Цунами по българския бряг не е регистрирано през последните 100 години.

Целият разговор чуйте ТУК

Коментари

Новини Варна