IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
12:00 | 6 февруари 2024
Обновен: 23:22 | 27 април 2024

Инфлацията вдига цената на плажната сянка това лято

Концесионерите искат от Министерския съвет да преразгледа договорите им с цел да се премахнат пределните цени на чадър и шезлон

По материала работи: Слав Велев
Инфлацията вдига цената на плажната сянка това лято

Концесионери на плажове ще поискат от Министерския съвет да преразгледа договорите им с цел да се премахнат пределните цени на чадър и шезлонг, заложени в тях. Причината е, че за 2 години инфлационният индекс, с който се повишиха държавните концесионни, достигна 25% - 15% беше увеличението за 2023 година, а за тази с нови 9.5%. Инициативата е на Асоциацията на концесионерите на морски плажове. Варненски концесионери, които не са членове на асоциацията, също смятат, че промяна трябва да има.

„Освен премахване на пределната цена, трябва да се включи удължаване на срока на концесията и да може да се преразгледа финансовият план, с който е участвал в процедурата за избор“, това коментира за Радио Варна Андрей Василев, търговски пълномощник на фирмата концесионер на варненските плажове. Хипотетично, ако на някои от плажовете, към които имам отношение съм заложил цена 5 лв. за 20-годишен период, тази цена обаче към настоящия момент не е актуална. И аз трябва да имам право да направя ново предложение, изпратено чрез Министерството на туризма до Министерски съвет, с което да поискам изменение на концесионния ми договор, като предложа нов бизнес план с нови по-високи цени, заложени на чадър и шезлонг, с по-висока концесионна такса и с по-дълъг период, за да мога да реализирам самия бизнес план. Това коментира още концесионерът на варненския плаж. 

Във Варна цената за чадър или шезлонг ще увеличим от 5 лв. на 6-7 лв. най-вероятно. 

Въпреки инфлацията м.г. ние не индексирахме цените, а ги запазихме на същите нива, на които са вече сигурно десет години – 5 лв. Тази година при всички случаи ще ги индексираме, но ще бъдат в рамките на нормалното и ще са около 6-7 лв. Тези цени мисля да предложим, каза още Андрей Василев.

Вече сме получили писмата за 9.5% индексация на концесионната такса за 2024 г. Това потвърди Дирон Ръсовски, концесионер на плажовете Панорама-юг в курорта Златни пясъци и Офицерски-изток във Варна. За две години концесионната такса скочи общо с 25 % и се оказва доста голям товар за нас като концесионери. Може би по-скоро не премахването на тавана, а таванът да се повиши със същите проценти като този на таксите за концесионно възнаграждение, коментира Ръсовски. Той не посочи конкретната цена, на която ще работи това лято, защото има още параметри за изясняване. Но, по думите му, един концесионер не може да си позволи да вдигне цените за чадър и шезлонг, повече отколкото клиентите му могат да си позволят и всеки бизнес ще търси своята равновесна точка.

Коментари

Новини Варна