IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
14:48 | 11 февруари 2024
Обновен: 14:41 | 28 април 2024

Опитали да влязат с взлом в дома на варненски кмет (ВИДЕО)

Според Благомир Коцев има политическа атака срещу кметове на ПП-ДБ във Варна

По материала работи: Слав Велев
Опитали да влязат с взлом в дома на варненски кмет (ВИДЕО)

Николай Желязков/Кадър: Фейсбук/Стела Николова

В жилището на кмета на варненския район „Приморски“ Николай Желязков е направен опит за проникване с взлом. Това съобщи той, като според него случаят съвпаднал с подаването на сигнала до Общинската избирателна комисия за участието му в търговско дружество.

„Направен е пит за влизане с взлом в жилището ми, докато съм отпуск и не съм в града. В дома ми е била майка ми, която се е уплашила. Не са успели да влязат, но са насилвали вратата, докато майка ми е била вътре“, обясни Желязков, цитиран от "Дарик". От думите му стана ясно, че той още не е подал сигнал в полицията, но възнамерява да го направи.

Желязков коментира, че е бил заличен като ликвидатор на търговско дружество „Контекст Плюс“ още преди встъпването му в длъжност като кмет. Документите за това той е представил на ОИК, която предстои да се произнесе дали е налице несъвместимост със заеманата длъжност.

„Сигналът е подаден заради факта, че в Търговския регистър не е отразена цялата процедура по заличаването ми като ликвидатор. Не се чувствам виновен, че съм нарушил закона. С чиста съвест заявявам, че съм извършил всички законови задължения, които съм бил длъжен да извърша, в съответните срокове. Не е налице несъвместимост, извършил съм всичко в сроковете, посочени от закона. Имам протокол за освобождаването ми като ликвидатор, което е станало много по-рано преди встъпването му в длъжност като кмет“, каза Желязков.

Според кмета на Варна Благомир Коцев, срещу когото също има подаден в сигнал за участие във фирми в Малта, има политическа атака срещу кметове на ПП-ДБ.

„Тя не е провокирана само от ГЕРБ-Варна, а от по-високо ниво. Атаките не са случайни, стават в момент, в който искат да разклатят позициите ни. Вярваме, че ОИК ще вземат адекватно решение“.

Зам.-кметът на Варна Диан Иванов добави, че евентуално решение на ОИК за отстраняване на Желязков ще бъде формално и няма да съответства на духа на закона.

метът на Варна Благомир Коцев и екипът му определиха поредица от събития като организирани атаки и саботажи. Сред тях са сигналите до Общинската избирателна комисия срещу Коцев и районните кметове на „Приморски“ и „Одесос“, кризата с боклука в града и включването на 133 незастроени терена в годишната програма за разпореждане с общински имоти.

„Община Варна няма да продаде нито един незастроен имот. Такива инструкции бяха дадени на дирекция „Общинска собственост, икономика и стопански дейности‘. Причината имотите да бъдат включени в годишната програма са действията на определен служител. Смятаме, че може да е саботаж и в момента тече вътрешно разследване“, каза Коцев.

„Тези 133 незастроени имота са били в предишната програма. От дирекцията заявяват, че по инерция са преписали програмата. Въпросните имоти ще отпаднат от новата програма, която вече е изготвена и ще бъде предложена за гласуване на Общинския съвет“, допълни зам.-кмета Диан Иванов. Той определи като саботаж и кризата с боклука във Варна.

„Наследихме договора със сметопочистващата фирма от предишното управление. Той не ни позволява индексация на цените. Считаме, че случващото се е саботаж и извиване на ръцете“.

Договорът със сметопочистващата фирма е до 2026 г. , посочи Благомир Коцев. Той заяви, че лично се заема с разрешаване на проблема с боклука в града.

„Оправдават се с финансови затруднения. Искат индексация заради увеличените разходи заради инфлацията. Договорът предвижда санкции за неизпълнение на задълженията, но трябва да видим как дългосрочно може да се подобри услугата“.

Според Коцев не е случайно, че кризата с боклука е най-голяма в районите „Одесос“ и „Приморски“, където за кметове бяха избрани кандидати на ПП-ДБ. Заради участие в търговско дружество Цветнен Цветков вече бе отстранен от длъжност като кмет на „Одесос“, а срещу Николай Желязков тече проверка в ОИК. Проверка има и срещу Благомир Коцев за участие във фирми в Малта.  

„Атаката не е провокирана само от ГЕРБ-Варна, а от по-високо ниво. Атаките не са случайни, те стават в момент, в който искат да разклатят позициите ни“, коментира Коцев.

„Става въпрос за мощна атака след загубата на ГЕРБ на изборите, която те очевидно не могат да я преживеят. Атаката е заради действията, които предприехме за изсветляване на порочните практики през последните 10 години, за схемите за източване на средства през местния бюджет и европейски програми. Има множество финансови злоупотреби за двете фази на проекта за интегриран градски транспорт, които сме предали на прокуратурата. Едно лице е вземало възнаграждение в продължение на 8 години за първата фаза, която е приключила през 2016 г.“, допълни Диан Иванов.

Общинският съветник от ПП-ДБ Николай Стефанов, че ще оповестят писмени инструкции, давани от общинския съветници от ГЕРБ за водене на очерняща кампания срещу опонентите им.

Коментари

опетков ( преди 2 месеца )
На калпавите ПеПейци, все ГЕРБ им пречи. Това е политиката в БГ, свиквайте, леваци. Толкова сте некадърни, че не можете навреме да се освободите от фирмите си. Това е проверка за спазване на закона или казано по друг начин: "Гонка по устав." Сега сте от другата страна на барикадата и ви се връща това, което правехте 3 години.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 2
Новини Варна