IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
13:40 | 15 февруари 2024
Обновен: 18:35 | 25 април 2024

Оставиха в ареста варненския общинар, задържан с подкуп

Подалата сигнал срещу него е лежала в затвора неколкократно за разпространение на наркотици

По материала работи: Слав Велев
Оставиха в ареста варненския общинар, задържан с подкуп

Обвиняемият Камен Х./Кадър: Thesite24.net

Окръжният съд във Варна уважи искането на Прокуратурата и наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 34-годишен служител на Община Варна, привлечен към наказателна отговорност за поискан и приет от него подкуп посредством злоупотреба със служебно положение чрез изнудване. Прието беше обоснованото предположение, че Камен Х. е извършил престъплението, за което е обвинен, както и възможността той да извърши друго престъпление, ако бъде пуснат на свобода.

Мъжът е задържан след акция, реализирана от служители на ГДБОП при МВР, на 13 февруари 2024 година. В него е намерена сума пари, предадена му като подкуп. В хода на разследването е установено, че той сам е поискал неследващ му се дар в качеството му на длъжностно лице, за да не извърши действие по служба – да не издаде констативни протоколи за установено нарушение и да не подготви проект на заповед за събаряне на незаконно изградена тераса в къща в "Максуда".

Обвиняемият Камен Х. каза, че е съдействал на разследването, желае истината да се докаже и поиска домашен арест, защото има дете на пет години и баща с диабет, за когото трябва да се грижи. 

По време на заседанието днес стана ясно, че подалата сигнала за подкуп е добре позната на полицията. Тя е лежала в затвора неколкократно за разпространение на наркотици. Адвокатът на обвиняемия Иван Томов подчерта, че служителят е само инспектор в "Строителен контрол" и няма правомощия да издава заповед за събаряне или узаконяване на терасата, а жената, задържана с него, е старши юрисконсулт в Общината. Те са работили в един кабинет и тя няма общо със случая, предаде Радио Варна

Работата по документиране и доказване на престъплението продължава под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура – Варна. Определението на Окръжния съд подлежи на въззивен контрол от Апелативния съд в града.

Коментари

Новини Варна