IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
08:00 | 22 февруари 2024
Обновен: 15:09 | 29 април 2024

Негласуваха бюджета на Варна за 2024 г. в Общинския съвет

Прекроената финансова рамка е небалансирана, заяви заместник-кметът по финансовите въпроси

По материала работи: Слав Велев
Негласуваха бюджета на Варна за 2024 г. в Общинския съвет

Заседание на ОбС-Варна/Снимката е илюстративна: АРХИВ

"Крайно разочароващ ден за варненската демокрация днес". Това заяви вчера по повод гласуването на бюджета на Варна за 2024 г. в Общинския съвет кметът Благомир Коцев.

"Инерцията, която се борим ежедневно да наберем, за промяна в градската среда и инфраструктура, образованието и културата, беше спряна с безброй процедурни хватки, които доведоха до негласуването на бюджета на Варна за 2024 г. в Общинския съвет", добавя градоначалникът.

Според него последната процедурна маневра беше отмяната на вота за днес, понеже председателят го е обявил в 18:01, вместо в 17:59 часа. Кога отново ще имат шанс общинските съветници да гласуват, не е ясно. Ново заседание, на което да се реши съдбата на парите за варненци, не е назначено.

"Отчитам всичко това като опит на различните формации в Съвета да печелят време за търгуване на гласове срещу това да прокарвам техните интереси – кадрови, икономически, политически.", заявява Коцев.

Според него принципът, по който се избират членовете на неговия екип, е еднозначен. "Търся експертност и моралност, а не „услуги“. Пълненето на администрацията с партийни калинки е похват на бившите управляващи. Не мой", коментира той.

"Категорично заявявам, че във Варна няма да има безпринципни сглобки. Не търся мнозинство на всяка цена. И не се поддавам на шантаж.

Не защото не искам да има стабилен орган, който да взема решения за развитието на Варна, а защото не искам варненци да стават заложници на партийни прищевки или тесни икономически интереси.

Нека не забравяме, че варненци са търпеливи хора, но когато се злоупотреби с добронамереността им, те са безкомпромисни към политиците", отбелязва още Коцев.

Бюджетът на Варна за 2024 г. е с неравнени приходна и разходна част, поради предложения със спорна законосъобразност и липса на източници на финансиране. Предложенията за нови разходи идват от различни фракции в Общинския съвет – както политически, така и такива, представляващи бизнес интереси. Това заяви заместник-кметът по финансите Христо Рафаилов по повод обсъждането на бюджета на Варна за 2024 година.

Въпреки това се постарахме максимално да подпомогнем работата на Общинския съвет. Направихме точни разчети на предложенията, чието финансиране е ясно, а също и на тези, които нямат установен източник на финансиране. Проверили сме целесъобразността на всяко предложение за промяна и заключението ни е, че има риск бюджетът да бъде върнат от областния управител за преразглеждане, алармира Рафаилов.

Той увери общинските съветници, че е готов да запознае както тях, така и обществеността с всички детайли в макрорамката преди тя да бъде одобрена от Общинския съвет.

След двудневното заседание на комисията по финанси към Общинския съвет, администрацията положи много труд. Екипът на кмета, заедно с председателя на финансовата комисия и експерти от Общинския съвет изслушахме обстойно цялата информация по приетите бюджетни промени. Работили сме по всяка една точка и сме проверили законосъобразността на всяко едно прието предложение за промяна, заяви Рафаилов.

 

Коментари

Новини Варна