IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новини Варна
16:15 | 16 април 2024
Обновен: 21:09 | 29 април 2024

Общинският превозвач във Варна е затънал в дългове

ГЕРБ поиска безплатни карти за учениците, студентите, пенсионерите и хората с увреждания

По материала работи: Слав Велев
Общинският превозвач във Варна е затънал в дългове

Снимката е илюстративна: Черно море/АРХИВ

Местната власт във Варна предприема мерки за финансово оздравяване на общинския превозвач „Градски транспорт“. Община Варна и Общинският съвет ще търсят решение за стабилизиране на дружеството, стана ясно на днешното заседание на ресорната комисия към местния парламент.

Общият недостиг на средства на „Градски транспорт“ е в размер на малко над 7 млн. лева, от които 5,9 млн. лв. са просрочени задължения. С част от преходния остатък от бюджета за миналата година ще бъдат покрити най-неотложните плащания и общата сума на недостиг ще остане около 6,4 млн. лева, бе изтъкнато на заседанието.

Съветниците възложиха на ръководството на „Градски транспорт“ да проучи възможностите за теглене на банков заем, с който да се изплатят задълженията. В екипа по проучване ще бъде включен и заместник-кметът с ресор финанси и бюджет Христо Рафаилов.

В дневния ред на днешното заседание беше включено и предложение от групата общински съветници от ПП ГЕРБ учениците, студентите, пенсионерите и хората с увреждания да пътуват безплатно в обществения транспорт на Варна. Съветниците обосновават предложението си с обновяването на автопарка на „Градски транспорт“ ЕАД, с което бяха пуснати в движение 50 нови електробуса.

„В резултат на това се очаква намаляване на разходите на дружеството за дизелово гориво и пропан-бутан с около 50%, като на годишна база сумата възлиза прогнозно на над 3 млн. лева, какъвто приблизително е размерът на приходите от абонаментни на преференциални цени. Намаление на разходите се очаква в значителна степен в дяла за резервните части, който заема водещо място в разходната част“, аргументират се съветниците от ГЕРБ.

В отговор общинската администрация посочва, че приходите през 2023 г. от продажбата на абонаментни карти за групите, посочени в предложението, възлизат на 4,365 млн. лева. В тази сума влизат и постъпленията от картите за учениците до 14-годишна възраст, на които от февруари тази година се осигурява безплатен транспорт, а общината получава за целта средства от държавния бюджет. Затова е необходим нов анализ за финансовия ефект върху местната хазна. Съветниците гласуваха отлагане на точката и поставиха 20-дневен срок, в който администрацията да представи новия анализ.

 

 

Коментари

Дед Колю ( преди 1 седмица )
Спрете да кралете, въведете адекватна билетна система, и налагане яко глоби на всички паркиращи къде ли не, и няма да сте в дългове. Но то акъл се иска, а не заседания на ОС.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна