IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
16:12 | 17 април 2024
Обновен: 21:24 | 30 април 2024

Варна получава 24 млн.лв, за да оправи фекалната тръба

Тръбопроводът беше скъсан от кораб през 2020 година и замърси водите около града

По материала работи: Петър Захариев
Варна получава 24 млн.лв, за да оправи фекалната тръба

СНИМКА: Община Варна

Варна ще се възползва на максимум от новия общински списък с проекти към държавния бюджет. След като получава 60 млн.лв за най-големия единичен проект в списъка - този за новата библиотека, морската община ще получи и 24 млн.лв. за един от най-спешните и сериозни проблеми, които има - изтичането на фекални води във Варненското езеро.

Напорният водопровод, който се намира на дъното на езерото, аварира преди близо четири години. Тогава моторен кораб удари тръбата с котва, като я счупи, а от нея се изляха хиляди литри отпадни води. Това само по себе си причини екокатастрофа в езерото, а то беше затворено за ползване, пише Капитал.

Тъй като сагата се точи отдавна, общината има готова поръчка, за която комисията е избрала победител този месец - на 3 април. "Хидроремонт ИГ", която е специализирана в подводни дейности, печели с оферта от 17.7 млн.лв. без ДДС според протоколите на общината.

Сега новият кмет Благомир Коцев, който подписа споразумение за финансиране на тръбопровода за опасни води, трябва да подпише и договор за поръчката. 20 млн. лв. от средствата по договора ще бъдат използвани още тази година. Така на практика ремонтът на тръбата ще струва два пъти повече от самото ѝ полагане, което по документи през 2011 г. е трябвало да струва 5 милиона евро.

 

Коментари

Новини Варна