IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новини Варна
09:45 | 25 април 2024
Обновен: 15:26 | 4 май 2024

Община Варна плаща на външни лица за пиар на кмета

Възнагражденията им по граждански договори са 8000.00 и 8800.00 лева

По материала работи: Слав Велев
Община Варна плаща на външни лица за пиар на кмета

Снимка: АРХИВ

Граждански договори за консултантски услуги е подписал кметът на Варна Благомир Коцев с двама външни ескперти, които се грижат за имиджа му. Това става ясно от разследване на сайта „Нова Варна”, откъдето са задали въпроси по закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), предаде "Дарик".

От отговора става ясно, че Антон Викторов Желев и Пенка Господинова Василева-Георгиева получават съответно 8 000 и 8 800 лева за услугите си. Срокът на договорите им не е упоменат, липсват и отговори на повечето въпроси от сайта като например „Предоставя ли се на Пенка  Георгиева и Антон Желев информация, която представлява някоя или всичките от следните видове информация: производствена тайна; търговска тайна; професионална тайна; тайна на кореспонденцията; личните данни по смисъла на ЗЗЛД; служебната информация."

В отговора от канцеларията на кмета, подписан от директора Антоанета Петрова, се посочва, че Пенка Георгиева получава 8800.00 лв за „консултантски услуги във връзка с разработване на стратегически проекти и стратегическа комуникация относно политиките на Община Варна през 2024г.”, а Антон Желев получава 8000.00 лв за „ПР и комуникационни обучения на кмет и заместник кметове на Община Варна, служители на дирекция „Канцелария на кмета”, служители в пресцентровете на районни кметства „Одесос” и „Приморски”.”

Специален проект

Лечение за хроничното бъбречно заболяване има, но 90% от нуждаещите се не са диагностицирани

Проверка на Дарик установи, че договорите са със срок от три месеца, след които трябва да бъде отчетена и работата по тях. Договорът на Георгиева е от 15 януари, тоест е изтекъл на 15 април, а този на Желев изтича на 15 май, тъй като е от 15 февруари 2024 г.

Антон Желев и Пепа Георгиева са пиари на Благомир Коцев още от предизборната кампания. Те продължават да се грижат за имиджа му и в качеството му на кмет, въпреки че не са щатни служители на общината.

Междувременно е попълнен щатът в канцеларията на кмета, както и в общинския пресцентър, показва справка в сайта на общината. Но основната работа се върши от външните пиар експерти на Коцев.

В сайта на общината обаче липсва информация за наличие на пресцентрове в районите „Одесос” и „Приморски”, които би трябвало да са обучавани от Антон Желев. Това са двата района, където кметове станаха кандидатите на ПП-ДБ, но впоследствие и двамата бяха отстранени от Общинската избирателна комисия поради несъвместимост.

Към момента във варненската община няма щатен служител или поне не е посочен такъв, който да отговаря за връзките с медиите и да координира участията на членовете на кметската администрация в тях.

Комуникацията на цялата администрация  с медиите, както и преценката къде да се появяват кметът, неговите заместници и директорите на дирекции, е изцяло в ръцете на външните експерти Пепа Георгиева и Антон Желев, които прецизират всеки зададен въпрос и публична изява, както и се грижат за виртуалното присъствие на Благомир Коцев в социалните мрежи.

Коментари

анонимен ( преди 1 седмица )
Притеснителното е, че този кмет е толкова пр-ст, че му личи. Другите поне се прикриват малко. Всичките "велики" проекти са проекти на предишните кметове, което означава, че май не трябваше да ги сменяме. Града не работи. Няма стопанин. Само фейсбук. Сега разбрахме защо. Дори консултантите му са некадърни.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна